De concerto’s voor orgel en strijkers van Bach

Nominatie Gouden Label – Vreemd toch, dat de orgelconcerto’s van Georg Friedrich Händel, die hij onder meer schreef als tussenspelen bij decorwissels en dergelijke bij de opvoeringen van zijn opera’s, zo bekend zijn en deze van zijn leeftijdsgenoot Johann Sebastian Bach toch minder. Een beperkter aandachtspunt omdat Bach zoveel heeft?

Een vreugdevol gevoel, de lentevrolijkheid en ontspannende rust, dat was meteen wat me greep en niet meer losgelaten heeft, bij het beluisteren van de cd ‘Concertos for Organ and Strings’ (zonder Nederlandstalige tekst – alweer niet! – in het infoboekje) door het barokensemble Les Muffatti met Bart Jacobs aan het orgel. Vier concerti en drie korte sinfonia’s zijn te beluisteren.

De opnametechniek is zeer fijn uitgewerkt en je hoort toch nog wat natuurlijke nagalm, een pluspunt. Nog te dikwijls filtert men nagalm en wat nog allemaal weg waardoor je een overdreven zuiverheid krijgt die niets natuurlijk meer heeft. Hier krijgen we gelukkig een normaal effect. Niet onbelangrijk!

Bart Jacobs en Les Muffatti houden zich aan een eerlijke, trouwe uitvoering, geen overdreven gedreun, geen haast, geen eigenzinnigheden om zich te bewijzen, de musici gaan waarvoor het moet, de ziel van de muziek, het respect voor de componist, de waarden die Bach in de muziek vormgaf.

De doorwinterde musici laten zich gaan in een heerlijke Bach die hier die andere ‘ik’ blootgeeft dan deze van zijn passies. Het is ook niet de Bach van de grote orgelwerken die recht naar het Allerhoogste streven, het is een Bach die absolute schoonheid brengt tussen de mensen in muzikale lijnen en akkoorden die je blijgezind maken. Een anti-stressmiddel voor deze tijd? En of!

Moet ik je nog meer vertellen waarom deze opname zo uitmuntend is? Het is, denk ik, beter dat je zelf gewoon meteen aan het luisteren gaat. Zo heb je ook nog wat vrijheid om mij aan te vullen in mijn gelijk of me met de vinger te wijzen in mijn ongelijk. Eén zekerheid heb ik alvast: u gaat smelten van genot bij het luisteren naar dit zilveren schijfje, een frisse parel die je niet mag missen.


  • WAT: Concertos for Organ and Strings van Johann Sebastian Bach
  • WIE: Les Muffatti en orgelist Bart Jacobs
  • UITGAVE: Ramee / Outhere – RAM 1804

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC