De Notenkraker overtuigt

Een vroege, feestelijke Kerst

Tekst Arlette Hellemans

Sinterklaas had net zijn ronde gedaan, toen “le tout Malines”, ook ballet-ikoon Madame Hortense Champagne, in de Mechelse Schouwburg zag hoe rond een imposante kerstboom kinderen hun pakjes openden.

Een van hen, Masha alias Lore Jehin, kreeg een notenkraker, de volle zaal kreeg een heerlijke uitvoering van het gelijknamige ballet op de meeslepende muziek van Tchaikovsky.

Onder impuls en in een choreografie van Tamara Paris en van de o zo minzame Aki Nishio, werd het een feest voor oog en oor en een bevestiging van wat kinderen kunnen presteren mits een degelijke opleiding. Die krijgen zij, samen met een aantal getalenteerde volwassenen, in de Balletschool La Rose (directie Tamara Paris), in de Mechelse Balletstudio (directie Anouchka Balsing) of in het Conservatorium Mechelen (directie Tom Van de Eynde, klas Marc Peeters).

Enkele muizen springen in het rond… © Jeroen Selderslaghs

En telkens verrasten de kostuums: fris, origineel, suggestief. Een pluim voor de Koninklijke Belgische Balletschool, Josee Nicola en Balletschool La Rose. Duidelijker kon niet: Lieselotte, Amber, Charlotte, Marjolein, Emilie, Kiona en Lisa-Maria waren sneeuwvlokjes; Amalia, Catarina en Meg waren engeltjes. En bij allen spatte de dansvreugde eraf. Ik zag al veel “Notenkrakers”, maar nog nooit was de Arabische Dans zo sensueel als wat Amber Butzen, Denis Derick en hun respectievelijke outfit ervan maakten. Diezelfde Denis Derick imponeerde als Drosselmeyer, terwijl opa Ludwig Van Mechelen (onze hoofdredacteur) zijn acteur- en danskwaliteiten amuseerden.

En dan moest de kers op de taart nog komen! Na een zwierige Bloemenwals – de kaskraker van het werk – vormde de Pas-de-Deux een adembenemend hoogtepunt. De charme en de technische beheersing van Aki Nishio en de impulsieve kracht van de van Notenkraker tot Prins omvormde Jeroen Selderslaghs – kan die man sprongen maken! – vulden mekaar prachtig aan.

Of ik dan niets aan te merken heb? Toch wel. Al dat moois baadde in een te mistige belichting en in de programmabrochure had ik wel graag wat meer uitleg gevonden over Balletschool La Rose en over de sterdansers Aki Nishio en Jeroen Selderslaghs. Ze zijn het overwaard.


WAT: De Notenkraker (ballet op muziek van Tchaikovsky)
WIE: initiatief Aki Nishio – choreografie Aki Nishio & Tamara Paris – samenwerking tussen Balletstudio La Rose, Mechelse Balletschool en Conservatorium Mechelen
WAAR & WANNEER: 7 december 2016, Stadsschouwburg, Mechelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist