Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

De Munt toont zich solidair met Oekraïne

Met deze initiatieven brengt de Munt deze winter de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne blijvend onder de aandacht.

De Munt wil dit tragische en nietsontziende conflict, en de ontelbare slachtoffers ervan, de komende maanden in herinnering houden. Uit solidariteit, maar ook als waarschuwing voor het feit dat imperialistische regimes helaas niet uit de wereld zijn.

Het peristilium van ons theatergebouw wordt al maandenlang tijdens elke voorstelling verlicht in geel-blauwe kleuren, en sinds begin januari prijkt er op de façade van de Munt een reusachtige afbeelding van het theater van Marioepol. Dat werd op 16 maart 2022 volledig vernield na een luchtaanval, ondanks het feit dat er op dat moment honderden mensen in schuilden. Tijdens de speelreeks van Jevgeni Onegin geven ook posters op de buitenmuren van de Munt zichtbaarheid aan de vernieling van de Oekraïense architectuur. Hun ‘voor en na’ toont schrijnend aan hoe verwoestend deze oorlog is en welke blijvende littekens dit conflict nalaat.

Het is een manier om niet te vergeten wat er vandaag op slechts tweeduizend kilometer van Brussel gebeurt en ook elders niet langer ondenkbaar is. Een reminder tevens dat de internationale artistieke gemeenschap in deze omstandigheden bijzonder kwetsbaar is.

De Munt programmeert tijdens het concert van 19 februari het Tweede pianoconcerto (voor de linkerhand) van de Oekraïense componist Sergei Bortkiewicz. Het wordt uitgevoerd door zijn landgenoot Illa Ovcharenko, wiens familie in Tsjernihiv nog elke dag geconfronteerd wordt met de gevolgen van de oorlog. In dit concert horen we ook echo’s van onze recente productie van Der Rosenkavalier in twee symfonische werken van Richard Strauss: het symfonisch gedicht Don Juan op.20 (1888) en het Hoboconcerto in D-groot (1945). Bezoekers met de Oekraïense nationaliteit kunnen voor dit concert twee gratis tickets verkrijgen.

De programmering van de Derde symfonie van Reinhold Glière, genoemd naar de Oekraïense ‘hetman’ Ilja Moeromets, is eveneens een herdenkingsmoment. Het werk, centraal tijdens het concert van 22 april roept ook de vraag op naar de recuperatie van artiesten door een bepaald regime, een discussie die we ook graag voeren tijdens een openbaar debat met Europese en Oekraïense intellectuelen. De datum en sprekers voor dit colloquium zullen later bekendgemaakt worden.

Gedurende de voorstellingsreeks van Nos in juni zullen, in samenwerking met het initiatief Artwithoutbars en ons project Een Brug tussen Twee Werelden, jonge Oekraïense kunstenaars de gangen van de Munt inpalmen.

Voor de toekomst denkt de Munt na over een project van artistieke steun aan de Oekraïense collega’s waarbij producties uit het repertoire van de Munt beschikbaar worden gesteld voor een aantal operahuizen die hiermee nieuwe producties aan hun publiek kunnen presenteren.

Al deze projecten worden opgezet in samenwerking met Promote Ukraine en het Ukrainian Institute in Kiev. Ze kaderen eveneens binnen de solidariteit tussen de zustersteden Brussel en Lviv in Oekraïne.

Details:

Titel:

  • De Munt toont zich solidair met Oekraïne