De Munt operahuis van het jaar

De Munt, operahuis van het jaar

De Munt is enorm blij en trots u te mogen meedelen dat het door al haar internationale correspondenten werd verkozen tot OPERAHUIS VAN HET JAAR in het “Jahrbuch 2011” van Opernwelt. Opernwelt, het Duitse vaktijdschrift voor de opera, is een van de referenties bij uitstek op het vlak van operapublicaties.

Sinds 1994 kiest een jury van 50 internationale critici aan het eind van elk artistiek seizoen het ‘Operahuis van het jaar’ (‘Opernhaus des Jahres’). In het ‘Jahrbuch’ kunnen cultuurjournalisten de beste producties, premières, regie, decors, zangers, orkesten, koren en operahuizen kiezen voor het operaseizoen 2010-2011. Eén, twee of zelfs meerdere vermeldingen door een bepaald aantal journalisten volstaan hiervoor niet (de Munt kreeg de afgelopen seizoenen tussen de 10 en 20 vermeldingen). Voor deze vermelding is de gezamenlijke beslissing vereist van de voltallige pers die in heel Europa voor Opernwelt schrijft. Het is overigens voor het eerst sinds het bestaan van het Jahrbuch dat een niet-Duitstalig huis de prijs krijgt.

Als klap op de vuurpijl kreeg de Munt van de voltallige pers tevens de PRIJS VOOR DE BESTE PRODUCTIE VAN HET JAAR voor LES HUGUENOTS van Meyerbeer (productie van Olivier Py en Marc Minkowski). Bovendien maakte de meest veelbelovende zangeres van het jaar (NACHWUCHSSÄNGERIN DES JAHRES) haar debuut in de Munt – het gaat om Yulia Lezhneva, de jonge Russische sopraan van 21, die haar podiumdebuut maakte in de productie Les Huguenots.

Hieronder een fragment uit het persbericht dat De Munt werd toegestuurd door het tijdschrift OPERNWELT:

“Intendant Peter de Caluwe, so die Begründung, ist ein Mann mit klaren Überzeugungen und langem Atem. Seine vierte Spielzeit in Brüssel hat sich durch Produktionen ausgezeichnet, die ästhetisch ins Offene weisen und doch in sich geschlossen wirken. Eine sorgfältige Auswahl der Stücke verband sich mit einer ebenso sorgfältigen Zusammenstellung der Teams.“

Een reactie van Peter de Caluwe, Algemeen directeur van de Munt:

“Deze erkenning is voor de Munt en ons land van enorm belang. Deze titel, vergelijkbaar met wat de Oscars in de filmwereld betekenen, plaatst de Munt aan de spits van de operahuizen in Europa. De dubbele erkenning als Operahuis van het Jaar met daar bovenop de titel van de Beste Productie is nog nooit eerder voorgekomen. Het is een uitmuntende waardering voor het teamwerk dat in de afgelopen jaren in ons huis is gerealiseerd en steunt ons in ons continue streven naar artistieke excellentie. Opernwelt bekroonde een theater met een lange traditie van vernieuwing en bevestigt hiermee onze status van ambitieus en kwaliteitsvol bedenker en realisator van internationale topproducties.”

De Munt werd dit jaar overigens 42 keer vermeld in alle mogelijke categorieën, behalve beste operahuis en beste productie van het jaar, ook voor beste koor, beste orkest, beste decor, enz. Van Klassiek Centraal kreeg De Munt een Gouden Label voor de concertante uitvoering van Krol Roger van Karol Szymanowski (zie de recensie van Lucrèce Maeckelbergh in de rubriek Opera)

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: