DE MAAN en Casco Phil slaan handen in elkaar voor PETYA I VOLK

afscheid in grandeur na 25 jaar ‘Peter en de Wolf’

DE MAAN herneemt onder de titel PETYA I VOLK haar succesvoorstelling ‘Peter en de Wolf’ een allerlaatste keer. Het figurenspel, in een nieuwe regie van Gorges Ocloo en verteld door Ineke Nijssen, wordt voor het eerst opgevoerd met live muziek door Casco Phil onder leiding van Benjamin Haemhouts. 

Na 25 jaar en maar liefst 1.200 speeldata neemt figurenspeler Paul Contryn afscheid van Prokofievs sprookje. Hij doet dat in grandeur want ‘PETYA I VOLK’ belooft grootser, bonter en feestelijker dan ooit te worden! De speelreeks gaat van start in DE MAAN in Mechelen op 23 november en toert door Vlaanderen tot begin januari.

Mechelse partners slaan de handen in elkaar

‘PETYA I VOLK’ is het orgelpunt op zo’n 1.200 opvoeringen van Contryns ‘Peter en de Wolf’. Groot liefhebber van klassieke muziek en artistieke kern van DE MAAN, Gorges Ocloo, neemt voor deze nieuwe versie de regie voor zijn rekening en slaat daarvoor de handen in elkaar met hét Mechelse klassieke muziek ensemble en buur Casco Phil. Voor DE MAAN betekent dit een uniek en spannend experiment om met zoveel muzikanten te spelen. 

Casco Phil is een enfant terrible in de Vlaamse klassieke muziekwereld,” zegt Gorges Ocloo, “een ensemble dat graag buiten de lijntjes kleurt, net als DE MAAN – een geknipte samenwerking voor ‘PETYA I VOLK’ dus!” Een kruisbestuiving tussen muziek en (figuren)theater waarmee beide culturele spelers zowel een punt willen maken in de Mechelse context als in de theaterwereld. Ook voor jonge generaties is dit een prachtige manier om in contact te komen met klassieke muziek. “Het is een enorm plezier om een dergelijke grote klassieker op zo’n originele manier tot bij kinderen te brengen”, zegt Benjamin Haemhouts, dirigent en artistiek leider van Casco Phil, “bovendien ligt het volledig in de lijn van onze missie: klassieke muziek al op een jonge leeftijd toegankelijk maken.” 

Geschiedenis van een succesformule

PJOTR EN DE WOLFSKI, de figurenversie van ‘Peter en de Wolf’, kent al een 25 jaar lang parcours bij DE MAAN. Op 23 november is de voorstelling, omgedoopt tot ‘PETYA I VOLK’, aan zijn sluitstuk toe. Een laatste keer worden de poppen herschikt, het decor herbekeken… en komt er voor het eerst een live ensemble. Tevreden blikt Paul Contryn terug op een kwarteeuw speelplezier en verheugt zich op een allerlaatste tournee. 

Deze laatste speelreeks komt er als kadootje in een pralinedoosje bij,” grapt hij. Het begon al bij grootvader Jef en vader Louis Contryn, die Prokofievs werk een eerste keer op de planken brachten. Eind jaren ‘90 haalde DE MAAN de familievoorstelling van onder het stof in een volledig nieuwe regie door Fernand Verreth. Een draaiend decor voor de nieuwe lichtere en meer flexibele figuren, het sterke spel en de vertelster maakten van de voorstelling een ongelooflijk succes. Tussen 2006 en 2011 werd de productie meermaals hernomen, onder andere in een regie van toenmalig DE MAAN-directeur Willem Verheyden en later herwerkt door DE MAAN-directeur Stef De Paepe. Na tien jaar alleen te hebben gespeeld, krijgt Contryn als kers op de taart gezelschap van Ineke Nijssen en Casco Phil onder leiding van Benjamin Haemhouts.

Een bonte avond met klassieke muziek voor jong en oud

Voor de laatste speelreeks kiest Gorges ervoor om terug te keren naar Prokofievs originele werk en bouwt de voorstelling op rond de originele compositie. De muzikanten zullen kleurrijk opgesteld staan in trapvorm van zo’n drie meter hoog rond Contryn, de figuren en vertelster Nijssen. De scènes in de tuin van Peter, in het bos en aan de vijver worden verbeeld door een wirwar van takken die kan kantelen en draaien. Het belooft een dynamische en bonte voorstelling te worden, waar humor en spanning elkaar gewiekst opvolgen. Kom binnen, kom zitten en vertoef één uur lang in de sprookjeswereld van Prokofiev. Het is een afscheid in grandeur, voor Paul Contryn, DE MAAN en Casco Phil maar ook een hele generatie die samen deze voorstelling heeft zien groeien en veranderen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: