De “literarischen Reisebegleiter” van “insel taschenbuch”

Karlheinz Braun, Siegfried Diehl Frankfurt, Ein Reisebegleiter

De belangrijke Duitse uitgeverij Insel/Suhrkamp heeft een reeks literaire gidsen om u tegen te zeggen. En omdat een heel groot deel van alle bestaande composities rechtstreeks of onrechtstreeks gelieerd is aan literatuur, wil ik u deze reeks graag voorstellen. Laat mij beginnen met enkele Duitse steden.

De belangrijke Duitse uitgeverij Insel/Suhrkamp heeft een reeks literaire gidsen om u tegen te zeggen. En omdat een heel groot deel van alle bestaande composities rechtstreeks of onrechtstreeks gelieerd is aan literatuur, wil ik u deze reeks graag voorstellen. Laat mij beginnen met enkele Duitse steden.

De uitgeverij “Insel Verlag” werd in 1901 opgericht in Berlijn en is sinds 1981 onderdeel van  de uitgeverij Suhrkamp. Het logo van de uitgeverij, een zeilschip, werd ontworpen door de architect Peter Behrens (1868-1940), één van de oprichters van de “Deutscher Werkbund” die opteerde voor heel moderne, functionele architectuur en kunstnijverheid. In 1912 werd de bekende “Insel Bucherei” opgericht, met kaften die leken op behangpapier. Goethe en Rainer Maria Rilke waren hun belangrijkste auteurs. De uitgeverij “Suhrkamp” werd opgericht in 1950 door Peter Suhrkamp (1891-1959) die in 1936  de vooraanstaande uitgeverij S. Fischer overnam. Peter Suhrkamp werd in 1944 gearresteerd door de Gestapo maar overleefde. Op voorstel van Hermann Hesse verliet hij na de oprichting van zijn eigen uitgeverij, de uitgeverij Fischer. Ondertussen  is “Suhrkamp/Insel”, naast uitgeverij Fischer e.a.,  één van de meest prestigieuze uitgeverijen geworden in Duitsland.

Toen in september 1972 de eerste acht volumes verschenen van insel taschenbuch waren lezers en critici  het er snel over eens dat het speciale pocketboeken waren. De “Frankfurter Rundschau” kondigde zelfs het begin aan van een nieuw tijdperk van de pocket. Het prachtige  insel taschenbuch  (insel paperback) was geboren. Ik herinner het mij nog levendig. Want in tegenstelling tot vele andere paperbacks mochten de insel taschenbücher geen goedkope producten zijn. Niet prijzig en voor iedereen betaalbaar, maar inhoudelijk zeer hoogstaand. Elk deel werd een klein, fijn zelfstandig boekje met een eigen persoonlijkheid, een bij de  inhoud passende en bijbehorende lay-out, verschillende lettertypes, papier van goede kwaliteit en fijn gebonden. De pastelkleurige kaften en de in een kader geplaatste afbeeldingen werden het handelsmerk.

In het voorjaar van 2011 plaatste de reeks nieuwe accenten. Insel taschenbuch stelde nieuwe normen qua inhoud en uiterlijk. Naast de grote schrijvers uit de wereldliteratuur van Jane Austen tot Oscar Wilde staat ondertussen ook huidige fictie centraal. Biografische romans, culturele en cultuurhistorische thema’s, bloemlezingen en anthologieën vervolledigen ondertussen het profiel van de reeks.

De blauwe paperbacks (“das blaue insel taschenbuch”) biedt een selectie van grote klassiekers   in prachtige en goedkope edities. "Met grote auteurs onderweg naar de mooiste plekken in de wereld" werd het motto van de literaire reisboeken als reisgenoten in paperback Ze zijn onmisbare metgezellen in uw bagage en interessante lectuur voor thuis.

Ook boeken voor kinderen, de belangrijkste boeken die bestaan, zijn reeds vele jaren een integraal onderdeel van het insel taschenbuch programma. Naast sprookjes uit de hele wereld zijn de grote kinderboekklassiekers en de vrolijke verhalen van bvb. Robert Gernhardt of de liefdevol geïllustreerde boeken van Hans Traxler een wezenlijk onderdeel geworden van deze heel bijzondere, prestigieuze reeks.

Voor reizigers die in de voetsporen van beroemde auteurs willen treden om de scènes van de wereldliteratuur en het leven en werk van schrijvers en kunstenaars te beleven, zijn de literaire reisgenoten in paperback van insel taschenbuch onmisbare metgezellen. Volg schrijvers als Marcel Proust, Rainer Maria Rilke, Bertolt Brecht en reis naar Parijs, Venetië of Berlijn. U reist met deze boeken met Nils Holgersson door Zweden of met Jane Austen door Engeland. U ontdekt nieuwe plaatsen en u leert de literaire kant van  populaire bestemmingen.

Aangevuld met talrijke kleurenfoto's, kaarten en routebeschrijvingen, informatie over bezienswaardigheden,  evenementen en praktische tips, reist u letterlijk of  in  gedachten naar de plaatsen van de grote schrijvers. Neem bvb. de reisverslagen van Wolfgang Koeppen, de verslagen over de reis van Mario Levi naar zijn thuisstad Istanbul, of de spannende reportages over Bombay, om maar een paar voorbeelden te noemen.

De “Reisbegeleiders” in de reeks insel taschenbuch bevatten prachtige kleurenfoto's, kaarten en routebeschrijvingen, informatie over gebeurtenissen en speciale evenementen evenals vele praktische tips. De boeken zijn niet alleen onmisbare metgezellen in uw bagage op reis maar zijn ook uitermate aangenaam gezelschap om rustig thuis te lezen. De auteurs zijn stuk voor stuk grote kenners die op een heel bevattelijke wijze vertellen en gidsen.

Hoewel het moeilijk kiezen was, laat ik u kennis maken met enkele Duitse steden uit de reeks. Neem nu bvb. Weimar.

Weimar is niet alleen de stad van Goethe en Schiller, Bach en Liszt, Nietzsche en het Bauhaus. Dit boek nodigt u uit om de stad en haar omgeving tijdens twaalf wandelingen en excursies te ontdekken. Met een kennis zonder gelijke gidst Annette Seemann de stad door de eeuwen heen, van de pre-klassieke periode tot heden. Daarnaast heeft ze ook  alle aandacht voor de andere kunsten,  architectuur,  beeldende kunsten, theater en muziek.

Goethe, Wieland, Herder en Schiller komen aan het woord alsook Marie Louise Kaschnitz, Thomas Mann, Wulf Kirsten, Imre Kertesz, Jorge Semprun en vele anderen.

Bezoekt u Frankfurt dan treft u een stad met vele gezichten. Deze gigantische stad is een financieel bolwerk (Mainhattan), is de thuisbasis van de beurs, een internationaal congrescentrum, en  liefdevol gerestaureerde herenhuizen staan ​​naast nieuwe, hypermoderne  banktorens. Goethe en de “Struwwelpeter” zijn hier geboren, Theodor W. Adorno en Marie Louise Kaschnitz woonden hier,  Hölderlin ontmoette hier zijn Diotima en Telemann, Mozart, Clara Schumann en Paul Hindemith verbleven hier.

In acht wandelingen treedt deze gids in de voetsporen van dichters en denkers door de stad en gunt een blik in tot nu toe minder bekende kanten van de  indrukwekkende Mainmetropool.

Als u echt iets anders wil, reist u best eens naar Bremen. “Hier beteken ik niets maar zou graag iets willen betekenen. Want deze stad is echt, en  echt is zeldzaam”, schreef de Berlijnse schrijver en cabaretier,  Joachim Ringelnatz (1883-1934) na een bezoek aan Bremen. De Vrije Hanzestad wordt al duizend jaar lang geprezen als het "Rome van het Noorden”. Ook door Maarten Luther en Goethe. Hoe wonderlijk is het niet dat elk kind door het wereldwijde succes van het sprookje van Grimm over de Bremer stadsmuzikanten, reeds weet dat Bremen  een bezienswaardige bestemming is. De stad met haar rijdom aan “Alte Musik”, de stad waar het Deutsches Requiem van Brahms, voor het eerst klonk.

Misschien wel de mooiste stad van Duitsland is Dresden, het Venetië aan de Elbe. Met zijn prachtige gebouwen, prachtige woonwijken en de groene weiden aan de Elbe, is Dresden één van de mooiste barokke steden van Europa. “Als U het beste van Parijs en Venetië samen neemt, heeft u Dresden”, zeg ik u als gewezen gids van de stad. Katrin Nitzschke laat de lezer in de voetsporen treden van de grote schrijvers en kunstenaars door langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te wandelen: de Grünen Gewölbe, de Semper Opera, de Gemäldegalerie  en de Frauenkirche. Andere meer onderhoudende  wandelingen nodigen u uit om de prachtige regio rond Dresden te verkennen. Daar wachten u kastelen en burchten, barokke tuinen en wijngaarden. Gedetailleerde stadsplannen en aanbevolen adressen maken dit boek een onmisbare reisgenoot naar de stad van Weber en Wagner en de componisten, verbonden aan het Hof van August der Starke.

Wil u cultuur met een reuzengrote C, dan bezoekt u uiteraard Leipzig. Dé stad van de Bach familie. "Leipzig is voor mij een beetje Parijs”, schreef  Johann Wolfgang von Goethe ooit die vaak en graag naar Leipzig kwam. Dit boek volgt niet alleen  zijn voetsporen maar ook die van andere schrijvers, musici en schilders. Wie door Leipzig wandelt, door het prachtige, oude centrum of naar Rosental en Gohlis, ontmoet Wagner, Mendelssohn, Klopstock, Lessing, Jean Paul, Nietzsche, Ernst Jünger, Erich Kaestner, Uwe Johnson, Christa Wolf, Volker Braun en Christoph Hein. Schiller schreef er zijn Ode “Aan de Vreugde” en werd er als auteur van “De Maagd van Orleans” gevierd, net als Albert Lortzing met zijn eigen Lortzingstraße, als acteur, zanger en dirigent. Maar ook Liszt, Berlioz, Tsjaikovski en Grieg bezochten ooit de stad.

De reeks is één van de mooiste reeksen die ik ken. De boeken zijn o.a. door de vele kleurenfoto’s prachtig uitgegeven en kosten daarenboven nauwelijks € 10 in Duitsland en ca. € 12 bij ons. Daarenboven is elk boek voorzien van een register, een hoogst interessante bronvermelding (per straat of plein!), een indrukwekkende literatuurlijst en hoogstaande toeristische tips. De reeks bevat niet uitsluitend Duitse steden maar ook tal van andere culturele, uitermate hoogstaande bestemmingen, Mallorca, Provence, Athene, Italiaanse steden, Dublin, enz. Profiteer nu het nog eventjes mooi weer is. Warm aanbevolen!

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist