De kunstensector is lekker bezig

Recent onderzoek van het Sociaal Fonds voor de Kunsten naar de werkbeleving in de kunstensector toont aan dat de sector gelijk oploopt met de ‘gewone wereld’, waar het motivatie en ziekteverzuim betreft. Een best opvallende conclusie in aanmerking genomen dat de kunstensector meer dan menig andere sector permanent onder financiële druk staat. De ene bezuiniging is nog niet goed verwerkt of de volgende doemt alweer op.

Het SFK ondervroeg ruim 1300 medewerkers van organisaties in de sector. De kunstenaars kwamen al eerder aan bod. De uitkomst van het onderzoek werd vandaag gepresenteerd.

Wat blijkt: bijna iedereen voelt zich sterk verbonden met zijn job en ervaart plezier in het werk. Natuurlijk zit er ook wel een addertje onder het gras: bijna de helft van de ondervraagden ervaart herstelnood en ruim één op vier geeft aan altijd herstelnood te hebben en ziet zichzelf binnen een zes maanden uit vallen indien er geen ruimte voor herstel komt. Ziehier het reservoir medewerkers met een vergrootte kans op burnout.

Hoezo niets aan de hand?

Preventie is hier op zijn plaats. Een heel resem maatregelen wordt dan ook op de sector losgelaten om het gedrag van de medewerkers effectiever te maken.

Een greep: SFK, bonden en sociale partners zullen werk maken van de verbetering op het gebied van arbeidsorganisatie, werktempo en de waardering voor de verloning (met andere woorden: men vindt dat men te weinig verdient).

SFK gaat ook een uitgebreid pakket workshops aanbieden. Denk aan burnout preventie, leiding geven, omgaan met stress, timemanagement, competentiemanagement, loopbaanbegeleiding enzovoorts.

SFK en de sociale partners laten zien dat het welbevinden van de medewerker in de kunstensector hoog op de agenda staat en pakken flink uit. Dat alleen al is een positieve ontwikkeling. Of dit toch wat versnipperd aandoend pakket aan maatregelen het gewenste effect zal sorteren, valt af te wachten. Aan de goede bedoelingen zal het niet gelegen hebben.

Lees het volledige rapport: www.podiumkunsten.be/werkbeleving


  • WAT: presentatie onderzoek Werkbeleving SFK
  • WANNEER: dinsdag 28 maart 2017
  • WAAR: Kunstencentrum De Studio Antwerpen
  • FOTO: ©Klassiek Centraal

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist