Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De aanhouder wint: Brussels conservatoriumgebouw wordt gerenoveerd !

Velen gaven de moed en de hoop op dat het kramakkelige krottencomplex waar het Brussels Koninklijke Conservatorium in huist, ooit gerenoveerd zou worden. Het complex was de speelbal van de ingewikkelde Belgische structuren en politieke circussen waar Nederlands- en Franstaligen zich 50 jaar lang bewezen in culturele dwaasheid.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De politici hebben moeten toegeven, zij hebben immers als een slecht huisvader hun totaal gebrek aan respect voor de talloze studenten, docenten en concertbezoekers laten blijken en schoorvoetend hebben ze blijkbaar schaamrood ontwikkeld en beseft dat ze te ver zijn gegaan. Het gebouw zal gerenoveerd worden ! Bravo voor Conservamus VZW, de vereniging die volhardde in de inzet om dit prachtcomplex te laten renoveren en zelf een extra duw in de rug gaf met de restauratie van de ramen en deuren die volop aan de gang is.

Eerder schreven we uitgebreid over de situatie anno 2017. Anno 2018 kunnen we opgelucht adem halen … hopen we want de renovatie en nieuwbouw zijn morgen nog niet gerealiseerd. Er is nu wel een definitief bureau aangesteld om de plannen uit te werken. Er is een jaar tijd voor. Dan zal het allicht nog drie jaar duren eer alle nodige vergunningen rond zijn en dan zou men beginnen aan de werken. Ambitieus zijn ze. Er is de totaalrestauratie van het complex met de prachtige concertzaal die zal herboren worden en er is de nieuwbouw die onder meer de enorme bibliotheek ondergronds zal huisvesten. Waarom die nieuwbouw die in niets past met de zeer mooie neo-renaissance architectuur van het hoofdgebouw er moet bovenuit tornen, is me een vraag. Ze verlelijkt niet alleen het mooie complex, maar ook de omgeving met aan de overzijde de Grote Zavelkerk. Hebben hedendaagse architecten dan echt totaal geen voeling meer met architectuur en laat men dan echt alles over aan computeronwerpen waar je met blokjes en vakjes kan schuiven? En kan met niet voor passend bouwmateriaal zorgen dat in harmonie is met het bestaande? Wat dat betreft is het voorlopige ontwerp een miskleun en ik mag hopen dat het anders wordt in respect met de omgeving en het bestaande gebouw. Dat kan in het buitenland, dat moet hier dus ook kunnen!

Het zal in elk geval een enorme verbetering zijn, met of zonder lelijke en fantasie- en karakterloze nietszeggende nieuwbouw, met toekomst. Nu het complex niet meer in handen is van de Regie der Gebouwen – je houdt het niet voor mogelijk dat net die regie eigenaar was en zo’n toestand veroorzaakte! – mag en moet verwacht worden dat men op termijn niet in herhaling valt en de gerenoveerde gebouwen zal onderhouden.

We bieden graag een zicht op de toekomst en een zicht op de vorderingen van de restauratie van de ramen en poorten in het hoofdgebouw.


  • WAT: Renovatie gebouwen Koninklijk Conservatorium Brussel
  • FOTO’S: © ORIGIN-A2RC-FVWW (ontwerpen renovatie en nieuwbouw) – © Klassiek Centraal (ramen en poorten)

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.