Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Milagro Elstak

Concertgebouworkest Young van start

Op 4 augustus 2022 is de derde editie van Concertgebouworkest Young van start gegaan. Meer dan zeventig getalenteerde jonge musici in de leeftijd van veertien tot achttien jaar uit heel Europa zijn afgereisd naar Akoesticum in Ede, waar zij een intensief zomerprogramma zullen volgen met sectie- en orkestrepetities, kamermuziek, coachingsessies en workshops onder leiding van professionele workshopleiders, en lessen met musici van het Concertgebouworkest.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het unieke jeugdorkest Concertgebouworkest Young, dat in 2019 met veel succes van start is gegaan, is bedoeld voor ‘verborgen’ getalenteerde jonge musici die geen zichtbaarheid hebben gekregen en wel wat extra steun kunnen gebruiken. Het beantwoordt aan een dringende behoefte, aangezien er voordien geen ander project bestond dat zich richtte tot jongeren die momenteel geen professionele muziekopleiding volgen, ook al zijn ze zeer getalenteerd.

De nadruk ligt niet alleen op de muzikale, maar ook op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Een speciaal programma dat in samenwerking met United World Colleges Nederland is ontwikkeld, gebruikt muziek om gemeenschapszin, democratische idealen en persoonlijke ontwikkeling bij de jonge deelnemers te bevorderen. Het feit dat musici van het Concertgebouworkest ook lesgeven aan de deelnemers, zorgt ervoor dat ze iets leren van de uitvoeringstraditie van het orkest, met de nadruk op samenspel, balans en het creëren van een gezamenlijke klank.

Op zaterdag 13 augustus geven de blazers een kamermuziekconcert in openluchttheater De Pinkenberg in Velp; de strijkers treden op in Akoesticum in Ede. Op zondag 14 augustus treden alle ensembles op in de centrale hal van medisch centrum Amsterdam UMC.

Concerten onder leiding van Gustavo Gimeno

Concertgebouworkest Jong treedt in het kader van de VriendenLoterij Zomerconcertenreeks op in Het Concertgebouw op 18 augustus en in de prestigieuze Elbphilharmonie in Hamburg op 20 augustus. Het jeugdorkest staat onder leiding van Gustavo Gimeno, voormalig eerste slagwerker van het Concertgebouworkest, wiens carrière als internationaal vermaard dirigent in 2013 een vlucht nam. Op het programma staan een recent werk van de Spaanse componist Francisco Coll, getiteld Hímnica, het vioolconcert van Beethoven met Isabelle Faust als soliste en de Symfonie nr. 9 (‘Uit de Nieuwe Wereld’) van Dvořák.

Ambassadeurs

Na afloop nemen de deelnemers de principes waarop Young is gebaseerd – talentontwikkeling, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid – mee terug als ambassadeurs naar hun thuisland. De deelnemers aan de eerste twee zomers van Young zijn nu actief in – vaak zelf opgerichte – ensembles, orkesten en educatieprogramma’s. Sommigen volgen nu een professionele muziekopleiding. Sommigen volgen nu een professionele muziekopleiding.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende