Concertgebouworkest sluit concerten af met Oekraïens volkslied

In het licht van de choquerende recente ontwikkelingen in Oekraïne heeft het Koninklijk Concertgebouworkest besloten de concerten van 3, 4 en 6 maart op te dragen aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke en onwettige oorlog. De concerten, die geleid worden door de Finse dirigent Santtu-Matias Rouvali, zullen worden afgesloten met een uitvoering van het volkslied van Oekraïne, Ще не вмерла України (‘Oekraïne is nog niet verloren’).

Op het programma staan voorts Jean Sibelius’ Finlandia, Henriëtte Bosmans’ Concertstuk voor viool en orkesten Dmitri Sjostakovitsj’ Twaalfde symfonie, ‘Het jaar 1917’. De vraag of het programma aangepast zou moeten worden vanwege politieke connotaties deed zich gelden, maar na grondige besprekingen met de orkestmusici en dirigent Santtu-Matias Rouvali werd besloten het programma ongewijzigd te laten. Het repertoire is weliswaar verbonden aan politieke gebeurtenissen in het verleden, maar heeft geen directe relatie met de huidige oorlog in Oekraïne.

Het concert op donderdag 3 maart wordt live gestreamd via Concertgebouworkest.nl en de Facebook- en YouTube-kanalen van het orkest.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: