Concertgebouw Amsterdam fêteert Gustav Mahler (en doet dat lang niet zomaar …)

Amsterdam heeft al een eeuwigheid – bij manier van spreken, maar eigenlijk ook letterlijk – een stevige Mahlertraditie. Begin vorige eeuw dirigeerde de legendarische Willem Mengelberg bij het Amsterdamse Concertgebouworkest uitvoeringen van de symfonieën van Gustav Mahler. De Oostenrijkse componist bezocht Amsterdam en dirigeerde er zelf drie keer een van zijn symfonieën tussen 1903 en 1909 …

Mahler werd bevriend met Mengelberg, die van 1895 tot 1944 de vaste dirigent was van het Amsterdamse Concertgebouworkest. Mengelberg werd een promotor en verdediger van Mahlers muziek, en ze waren ook met elkaar bevriend. De goede relatie mondde in 1920 uit in een eerste groot Mahlerfeest. Het laatste grote Mahlerfeest in Amsterdam had plaats in 1995 en er werd toen ook een prachtig boek gepubliceerd onder redactie van Donald Mitchell: Gustav Mahler, The world listens.

Net als toen treedt een trits wereldberoemde dirigenten aan tussen 8 en 17 mei 2020: Jaap van Zweden, Kirill Petrenko, Daniel Barenboim, Ivan Fischer. Naast het Koninklijk Concertgebouworkest zijn ook de Berliner Philharmoniker, het Budapest Festival Orchestra, de Wiener Philharmoniker en anderen te horen in alle symfonieën (9 en het Adagio uit de tiende) en Das Lied von der Erde.

De dagen in het Paviljoen op het Museumplein zijn verder goed gevuld met kamermuziek, inleidingen, Mahler talks en natuurlijk liedprogramma’s, waarbij Julius Drake de vaste begeleider is. Een programma dat elke liefhebber van de muziek van Gustav Mahler verleidt om er zo veel als mogelijk van mee te maken.

Dit Mahler Festival, honderd jaar na het eerste (1920) en vijfentwintig jaar na het tweede (1995) zal de stad Amsterdam een week lang in een muzikale ban houden. De avondconcerten zijn al grotendeels uitverkocht … Maar: de vele recitals, kleinere concerten en gratis lunchconcerten bieden nog meer dan moois genoeg om gauw op de site te gaan kijken …


Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: