Coloratuurkunst met een boodschap

Joyce DiDonato In War and Peace

Nominatie Gouden Label – Eens te meer manifesteert Joyce DiDonato zich als een zangeres die met haar kunst in de eerste plaats de toehoorder wil bereiken, hem iets vertellen. Het is haar adagio als zangeres. Ze slaagt daar grandioos in op haar nieuwste cd “In war and peace”.

De cd verzamelt een aantal aria’s die zowat de hele emotionele scala bespelen van rivaliteit, woede, wraak en jaloezie naast liefde en tederheid, mildheid en vergevingsgezindheid. Die onderwerpen samenvatten tot “oorlog en vrede” en tot een concept voor een cd maken, kan wat gekunsteld overkomen, want het zijn hoe dan ook de universele onderwerpen die in de zeventiende en achttiende eeuw de opera beheersen. Allesbehalve gekunsteld is evenwel de manier waarop Joyce DiDonato en het barokorkest Il Pomo d’Oro ze vertolken en in die zin bewerkstelligt de muziek inderdaad een moment van harmonie en rust in de chaos van het dagelijkse leven. In het tekstboekje van de cd wordt de vraag “In the midst of chaos, how do I find peace” door zeer uiteenlopende persoonlijkheden beantwoord. We lezen citaten van schrijvers, ontwerpers, vluchtelingen, andere muzikanten enz. Een paar namen: Ricardo Muti, Alfred Brendel, Axel Vervoordt.

Extreme emoties

Joyce DiDonato grasduint in het oeuvre van Händel, Purcell, Monteverdi en enkele minder bekende componisten als Leonardo Leo en Niccolò Jomelli (plaatpremières). Ze vertolkt aria’s rond extreme emoties, vooral emoties die met elkaar in conflict zijn: wraak en hoop op liefde, kwelling en respect, vergelding en vergeving. Haar stem deint natuurlijk mee op de felle melodieën. Als ze “barbaro” zingt, krijg je angst, de tweestrijd van Andromaca (Leo) is hartverscheurend. Anderzijds horen we in Lascia ch’io pianga (Rinaldo, Händel) een smartelijk glijden van de toon en een traan in de stem. De da capo’s krijgen vaak een lichte trilling in de stem als versterking van het emotionele effect. De snelle loopjes geven vreugde en de coloraturen van Joyce DiDonato zijn gewoon subliem. De stemcontrole en virtuositeit zijn wonderlijk en staan vooral in dienst van de betekenis van de tekst. De stem loopt spontaan parallel met de meest subtiele verandering in emotie.

Het orkest is super vitaal, opzwepend en altijd expressief-ondersteunend. Bij de inzet van de aria van Agrippina zijn de snaren snerpend, de contrabas geeft een prachtig accent in Purcell’s Oh! Lead me to some peaceful gloom. De blokfluit speelt een heerlijke nabootsing van de vogeltjes in Augelletti, che cantate in Händels Rinaldo. De basso continuo heeft een prachtige rijke klank. Een fantastisch orkest onder leiding van klavecinist Maxim Emelyanychev.

Joyce DiDonato schenkt ons een verzameling virtuoze aria’s waarin haar schitterende stem authentiek en oprecht klinkt, vol emotionele variatie en een toonbeeld van expressiviteit. Niemand zingt dergelijke halsbrekende coloraturen met zo’n perfect legato als deze sympathieke en geëngageerde zangeres. Wie haar concert in Bozar heeft kunnen meemaken, zal aan deze cd een prachtherinnering hebben, voor de anderen is het een heerlijke troost voor een gemist optreden.


  • WAT: Joyce DiDonato In War and Peace
  • WIE: Il Pomo d’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev
  • UITGAVE: Erato 0190295928469

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC