Circus Ronaldo’s wonderlijke Kerst

Nominatie Gouden Label – Circus Ronaldo is duidelijk geen mainstream circus, het bezit een grote eigenheid en authenticiteit door de familiale sfeer en de mengvorm van circus en theater. Danny en David vormen inmiddels de zesde generatie, en de zevende generatie heeft er duidelijk zin in.

De jongste telg in de piste telde amper twee jaar en de oudste ruim tachtig! De alliantie tussen al deze generaties maakt het tot iets uniek. ‘De wonderlijke kerst’ is een must see, het werd mijn mooiste kerstavond ooit.

Verwacht geen afgeborstelde toestanden à la Cirque du Soleil (ook enig in zijn soort), hier getuigt alles van gemoedelijkheid, een zekere nonchalance, poëzie, maar alles met een groot hart en liefde voor het métier. Een voorstelling die in deze donkere dagen opbeurt door de warmte, lichtvoetigheid, spontaneïteit en bravoure en door alle gereserveerdheid heen prikt in een heerlijke carrousel van hilariteit.

Bij het binnenkomen van de tent staat een mooi gedekte lange tafel in de piste. Een enorme kerstboom wordt versierd door twee jonge mannen en een knaap. Ondertussen is de rest van het gezelschap aan het aperitieven. Klokslag acht uur tuimelt de jongen met veel kabaal van de ladder in een pareltje van cascade. De start van de eigenlijke voorstelling. De echtgenote van de circusdirecteur wordt warm verwelkomd, op haar arm een jong kindje. Het midden van de tafel wordt vrij gemaakt. Onder de witte tule ligt een rode loper waarop het kleine meisje een koprol maakt en gracieus het applaus in ontvangst neemt. Even later krijgt ze een cadeau. Het blijkt een mini trapeze te zijn waaraan ze zich vastgrijpt en in het rond wordt gezwierd wat uiteraard bewonderend “ohs” en “ahs” bij het publiek ontlokt. Tot zover de bijdrage van de jongste telg, die al wuivend naar het publiek, als een kleine diva,  afscheid neemt om te gaan slapen.

De butler licht in pure commedia d’ell’arte stijl het menu toe.  In een mum van  tijd weet circus Ronaldo een intieme sfeer te creëren. De broers en kinderen Ronaldo tillen hun voorstellingen naar een apart niveau door de knappe muziek – zowel vocaal als instrumentaal – het optimisme en kalm geluk die deze voorstelling uitstraalt, alles met een hoek af en waarbij dubbele bodems nooit ver weg zijn.

De feestdis wordt afgeruimd en de tafel doet dienst voor tal van acts. De protagonisten nemen de verbeelding van het publiek op excursie doorheen de technieken van het circus. Alle ingrediënten komen aan bod: clownerie, jongleren, trapeze, muziek, zang, verleiding. Het applaus, de lachsalvo’s en hilarische humor zorgen voor een boost. Ook het einde blijft feeëriek, de cadeaus worden uitgedeeld en bij het openen stijgen hartvormige rode ballonnen naar de nok van het circus.

De culturele ambassadeur van Mechelen, circus Ronaldo, heeft tijdens deze kerstdagen weer heel wat mensen gelukkig en blij gemaakt. Bestaat er iets mooier?


WAT: Wonderlijke Kerst
WIE: Circus Ronaldo
WANNEER & WAAR: 24.12.2016, Circustent Grote Markt Mechelen
Foto © Benny De Grove

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: