Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Christina Scheppelmann leidt vanaf 2025 de Koninklijke Muntschouwburg

De Minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, heeft het genoegen Christina Scheppelmann te benoemen tot Algemeen en Artistiek Directeur van de Koninklijke Muntschouwburg (KMS), op voorstel van de Raad van Bestuur van de MUNT.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Peter de Caluwe, wiens mandaat als Algemeen en Artistiek Directeur afloopt op 1 juli 2025, heeft dit prestigieuze operahuis sinds 2007 doen schitteren. We willen Peter de Caluwe van harte bedanken en tegelijk hulde brengen aan het uitstekende werk dat hij met veel passie heeft verricht en de uitzonderlijke programmatie die hij de KMS al deze jaren heeft geboden – en die het publiek tot eind december 2025 zal kunnen bewonderen.

De benoeming van Christina Scheppelmann is het resultaat van een uiterst strenge selectieprocedure, uitgevoerd na de oproep voor kandidaten die eind 2022 werd gepubliceerd. De kandidaturen werden geselecteerd op basis van precieze criteria die werden opgesteld door de Raad van Bestuur en begeleid door een jury met de steun van externe adviesbureaus. De kandidaten op de shortlist werden vervolgens beoordeeld.

Philippe Delusinne, namens de Raad van Bestuur van de Koninklijke Muntschouwburg“We zijn verheugd om namens de Raad van Bestuur mevrouw Christina Scheppelmann voor te dragen, die in 2025 de teugels van dit mooie huis zal overnemen. We hebben 24 kandidaturen ontvangen en een keuze gemaakt, wat moeilijk was gezien de kwaliteit van de kandidaten en de omvang van de uitdaging. We bekeken de culturele kennis, de artistieke visie en de strategische positionering van de Koninklijke Muntschouwburg, rekening houdend met zijn missies van opera, hedendaagse creatie en choreografische voorstellingen, de reputatie, het netwerk en de ervaring die nodig zijn om de plaats van de Koninklijke Muntschouwburg te verzekeren, alsook de leidinggevende en menselijke kwaliteiten die nodig zijn om de teams te leiden. 

Christina Scheppelmann voldeed perfect aan alle criteria. Ze heeft indruk op ons gemaakt door haar heldere doelstellingen en coherente projecten. Ze heeft concrete, toekomstgerichte plannen en alle kwaliteiten die nodig zijn om een uitstekende directeur-generaal van de KMS te zijn.”

Hadja Lahbib, minister van de Federale Culturele Instellingen“Ik ben blij met de keuze van de Raad van Bestuur. Een open procedure heeft geleid tot de benoeming van een ervaren vrouw met een opmerkelijke professionele carrière aan het roer van grote, prestigieuze huizen. Het is een grote uitdaging om de teugels over te nemen van de Koninklijke Muntschouwburg, na de constructieve en creatieve jaren onder leiding van Peter de Caluwe, die een groot operadirecteur is en een ongeëvenaard kenner van het repertoire, het talent en de stemmen van vandaag. Met Peter de Caluwe heeft de Munt een directeur die met zijn encyclopedische kennis en briljante verbeelding de uitdagingen van deze tijd aangaat.

Ik kijk verder uit naar hoe mevrouw Christina Scheppelmann haar talenten zal aanwenden bij de voorstelling van haar eerste programmatie. Ze heeft een schat aan culturele en opera-ervaring die haar van haar geboorteland Duitsland naar Barcelona, Oman, Washington, San Francisco en Seattle heeft gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat mevrouw Christina Scheppelmann, samen met de teams van de Koninklijke Muntschouwburg, in het bijzonder Alain Altinoglu, de musici, koren, de ateliers en technische teams, een duidelijke en enthousiasmerende artistieke visie zal presenteren. Ze heeft laten zien dat ze zich zeer bewust is van de missie van opera en de toekomst van lyrische kunst met het oog op het veroveren van nieuw publiek. Haar visie is bijzonder relevant voor de missies van de Koninklijke Muntschouwburg.”

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.