Chinese mezzosopraan Yajie Zhang wint 51 ste Internationaal Vocalisten Concours 2017

‘s-Hertogenbosch / Eindhoven – De Chinese mezzosopraan Yajie Zhang won gisteravond de Grand Prix  van de Stad ‘s-Hertogenbosch tijdens het 51ste Internationaal Vocalisten Concours 2017.

De zangeres won eveneens de Operaprijs en de Junior Juryprijs. De Britse mezzosopraan Anna Harvey won de Toonkunst Oratorium prijs en de Publieksprijs, terwijl de Arleen Auger Allround Prijs en de Persprijs werden toegekend aan de jonge Russische tenor Anton Kuzenok.

We stellen altijd graag een pronostiek op, als recensenten, al was het maar om onszelf te zien glunderen als we het juist hebben, maar deze keer deed ondergetekende er niet aan mee. Te moeilijk en waarom? Omdat het niveau van de zangers op een zo hoog professioneel peil stond dat ze technisch, muzikaal, expressief, belevend en zo meer bij elkaar stonden dat elk van hen de winnaar had kunnen zijn. Soms heb je zo’n talent er tussen staan dat, jammer voor de andere laureaten en kandidaten, van dag één voor elke beoordeler het duidelijk maakt: ik win. Zo’n sterke charismatische figuren eisen dan alle aandacht op, van nature en dat begrijp ik al te goed. Dat anderen dan wat opzij gedrukt worden, is telkens weer jammen omdat dit hen het gevoel kan geven dat ze niet goed genoeg waren. Een wat pijnlijk gevoel toch als je wel op het laureatenpodium staat.

Hier was het niet zo, we kregen een wedstrijd met een concertant karakter in een hartelijke presentatie waar de liefde voor de muziek in alles naar voor kwam. Dit zorgde ook voor een zeer ontspannen sfeer die de zenuwen bij de zeven laureaten alvast temperde.

Een gemoedelijke dirigent met pretoogjes die je zag genieten van wat hij deed, die jonge mensen de kans van hun leven geven met zijn orkest in de door hen gekozen muziek, zorgde ook voor haast vrij musiceren.

De aanpak is helemaal anders bij het IVC dan bij welke wedstrijd ook die ik bijwoonde als recensent of jurylid. Het concept spreekt me sterk aan. Er is veel minder afstand tussen de kandidaten, het publiek en de staf van de wedstrijd. Het is als één grote familie en dat geeft een diep menselijke warmte. Dan moet je er wel voor gaan.

Niet zonder reden is het IVC een van de belangrijkste wedstrijden in de wereld. Het is tijd dat er terug grote sponsors opdagen die mee op de kar springen en de financiële inbreng willen doen om deze wedstrijd nog vele jaren te doen leven.


Plichtwerk

Meer dan vermeldenswaard was het plichtwerk, ‘Lunam, ne quidem Lunam’ van de Nederlandse componiste en zangeres Monique Krüs. Het is een uitzonderlijk mooi werk, gebaseerd Hieronimus Bosch zijn Tuin der Lusten. Tal van emoties bevat dit harmonisch en melodisch zo mooi geladen stuk dat elke zanger het zo op het repertorium zou mogen (moeten) nemen. Nieuw, hedendaags, verantwoord klassiek. Het was in de halve finales te horen met de pianobegeleiding, op de finale weerklonk het magistraal met breed orkest waar alle kleuren, van fragiliteit tot kordate tutti’s in verwerkt zijn. Van Monique Krüs wil je na dit meer beluisteren.


Overzicht prijswinnaars

Grand Prix van de stad ‘s-Hertogenbosch

Yajie Zhang, mezzosopraan, China, 1992

Operaprijs € 7.500

Yajie Zhang, mezzosopraan, China, 1992

Toonkunst Oratoriumprijs € 7.500

Anna Harvey, mezzosopraan, Groot-Brittannië, 1987

Arleen Auger Allround Prijs € 5.000

Anton Kuzenok, tenor, Rusland, 1991

Wagnerprijs van Nederland € 5.000

Eunkyong Lim, mezzosopraan, Zuid-Korea, 1985

Prijs voor Jong Talent van de Provincie Noord-Brabant, € 3.500

Yongxi Chen, tenor, China, 1992

Opera Nederland Prijs € 2.500

Nikki Treurniet, sopraan, Nederland, 1989

Dioraphte Award € 1.750

King Borowska, mezzosopraan, Polen, 1986

Prijs van de Vrienden van het IVC € 1.500

David Fischer, tenor, Duitsland, 1991

Persprijs € 1.000

Anton Kuzenok, tenor, Rusland, 1991

MAX Jong Talent Prijs

Nikki Treurniet, sopraan, Nederland, 1989

Annett Concert Prize

Nikki Treurniet, sopraan, Nederland

Nomoko Nakajima, sopraan, Japan

Jury Opera | Oratorium

De jury voor het Lied Duo Concours bestaat uit sopraan Cheryl Studer, mezzosopraanJennifer Larmore, bariton Sergej Leiferkus en tenor Zhizheng Yu, en verder uitPieter Alferink, Joel Ethan Fried (artistiek directeur Koninklijk Concertgebouworkest), Jesús Iglesias Noriega (hoofd artistieke zaken De Nationale Opera) en Eva Wagner-Pasquier (operamanager en achterkleindochter Richard Wagner).


  • WAT: Finale IVC – Internationaal Vocalise Concours ’s Hertogenbosch
  • WAAR & WANNEER: Eindhoven, Muziekgebouw, zaterdag 16 september 2017

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist