Cecilia prijzen voor de beste CD en DVD producties van 2019

Cecilia-prijzen 2015

Feestelijke uitreiking in de Brusselse Muntschouwburg

Wie anders dan Sylvia Huang kon de Vereniging van de Belgische Muziekpers uitroepen tot “Jonge Musicus van het Jaar 2019” ? Een prijs die de Vereniging elk jaar uitreikt aan iemand die zich het afgelopen jaar onderscheiden heeft in de arena van de  klassieke muziek.

De fijnbesnaarde violiste en erg gewaardeerde laureate van het Elisabethconcours  ontving haar medaille tijdens een kleine ceremonie in de Fioccozaal van De Munt op dinsdagavond 11 februari. En ze verraste de genodigden met een kort recital, samen met de prijswinnaar van 2017, pianist Florian Noack.

Dit alles ter gelegenheid van de jaarlijkse uitreiking door die Belgische Muziekpers van de “Cecilia’s”. Dat zijn de prijzen voor de beste CD en DVD producties uit 2019. De leden nomineerden wel 100 CD’s en het was een jury onder voorzitterschap van muziekrecensent Stephan Moens die er uiteindelijk na ampel beraad de tien beste uit haalde.

Een heel pak van  de leden schreef de CD van Jodie Devos, 2e prijs  van de Elisabethwedstrijd 2014  naar de top van de preselectie. Ze stak er met kop en schouder bovenuit. En dat met Offenbach aria’s,  gebundeld onder de noemer “Colorature”. “De Belgische nachtegaal overwint alle horden van deze aartsmoeilijke partituren” staat in het juryrapport.  In een videoboodschap van uit haar loge in de Parijse opera – al helemaal gekleed in Olympia – bedankte ze amusant  voor die prijs.

Nog een andere opera viel in de prijzen : Faust van Gounod en wel in een opname van Les Talens Lyriques met Christophe Rousset én het Vlaams Radio Koor en met o.a. de zangers Benjamin Bernheim en Véronique Gens. “Schitterende rolverdeling met heldere voordracht, ook voor  koor en orkest” schrijft de jury.

En dan nog een opmerkelijke bekroning voor de uitgave dit keer  van een hedendaagse opera : Penthesilea van Pascal Dusapin, met koor en orkest van De Munt. “De opname bevestigt de waarde van een van de beste operacomponisten van vandaag” aldus de jury.

En zelfs de prijs voor de beste DVD ging naar een opera. Die was voor de weinig bekende Korngold opera “Das Wunder der Heliane”, met het orkest en het koor van Deutsche Oper Berlin. “Wat we hier horen snijdt ons de adem af. Het wordt dé referentie voor een opera die in de vergetelheid was geraakt” lezen we.

Harmonia Mundi kon met de Haydnsonates door Kristian Bezuidenhout eveneens een Cecilia-medaille wegkapen : “de beste tot nu toe op pianoforte”. Nog een andere solist, de Belgische klarinettist Jean-Luc Votano viel in de prijzen. Onder leiding van Christian Arming en het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik bracht Fuga Libera Contemporay Clarinet Concertos uit van Magnus Lindberg, Karl Amadeus Hartmann en Johan Farjot.

Nog hedendaags werk : voor de honderdste verjaardag van de Weinberg bracht  Deutsch Grammophon  twee symfoniën uit van deze Joods-Poolse  componist. Het City of Birmingham Orchestra en de Kremerata Baltica met Gidon Kremer alles onder  de leiding van de dirigent Mirga Grazinya-Tyla brachten zijn symfonie nr. 2 en nr. 21.

Alexandre Kantorow speelt de Pianoconcerto’s 3,4 & 5 van Saint- Saëns zo verbluffend dat ook hem een Cecilia te beurt viel. Hij speelt het onder de leiding van zijn vader Jean-Jacques Kantorow met de Tapiola Sinfonietta.

Twee ensembles dan nog. Erato kreeg het voor mekaar om het Artemis Quartet twee strijkkwartetten van Shostakovich te laten uitvoeren (5 & 7) en met Elisabeth Leonskaja ook nog het pianokwintet. En Alpha stuurde het  Ensemble Jupiter naar een prijs met werk van Vivaldi dan nog. Miskende parels brengt dat Ensemble met leider en luitist Thomas Dunford en zijn vrouw en zangeres Lea Desandre. “Je wordt bijna verblind als je de dynamiek van dit ensemble hoort” schrijft een jurylid.

Harmonia Mundi nogmaals met de Liederkreis en Kernerlieder van Schumann. “Je hebt grote musici zoals Matthias Goerne en Leif Ove Andsnes nodig om de diepten van onder dat lieflijk oppervlak te halen”.

Er is ook altijd een Cecilia-prijs voor de beste Belgische productie van het afgelopen jaar. En die was voor de verzamelbox A Tribute to  Ysaÿe. De Muziekkapel Kon. Elisabeth en Outhere werkten samen om werk van hem te selecteren en van zijn vrienden. Het is het resultaat van een dertigtal artiesten en twee symfonieorkesten.

En ook Belgisch was de presentatie  van die plechtige uitreiking in de Fioccozaal van De Munt door Katelijne Boon (Klara), Nederlandstalig,  en Saskia de Ville, Franstalig  (France Musique). Een pak artiesten en vertegenwoordigers van de labels uit de wereld van de klassieke muziek sector genoten ervan.


Caecilia 2019 Prijzen – De winnaars

Antonio Vivaldi

Lea Desandre, Bruno Philippe, Peter Whelan, Jean Rondeau, Cecilia Bernardini, Louis Creac’h, Jérôme Van Waerbeke, Douglas Balliett – Ensemble Jupiter, Thomas Dunford

Uitgave: Alpha

Ze zijn met z’n elven en ze spelen werkelijk zoals een buitengewoon team  , met één en de zelfde inzet en gemeenschappelijke visie. En ze tonen elk om beurt  hun tweevoudig kunnen: dat van virtuoos én kunstenaar. Onder de grootse naam Jupiter heeft luitist Thomas Dunford zijn beste vrienden van op de Olympus van de barok samengevoegd met de goddelijke mezzo Lea Desandre, ook in het echtelijke leven zijn immer glimlachende Juno.  En dat klinkt schitterend. Je wordt bijna verblind als je de dynamiek van dit ensemble hoort, hier in enkele soms miskende parels van Vivaldi. (Martine D. Mergeay)

Joseph Haydn

Piano Sonatas

Kristian Bezuidenhout

Uitgave: Harmonia Mundi

Wat bij Mozart gemeengoed is – dramatiek, grote gevoelens, panache – is in de Haydn-interpretatie zeldzaam. Daar heerst doorgaans elegantie, classicisme, terughoudendheid. Laat je echter niet misleiden door Kristian Bezuidenhouts rijke klankschakering en sprankelende versieringen: ze zijn er enkel om uw hart te openen voor de vreugde en de droefenis die in Haydns sonates en variatiereeksen schuilgaan. Tot nu toe de beste uitvoering op pianoforte en superieur aan de meeste op de ‘moderne’ piano. (Stephan Moens)

Robert Schumann

Liederkreis, Kernerlieder

Matthias Goerne, Leif Ove Andsnes

Uitgave: Harmonia Mundi

Gedichten van Heinrich Heine of Justinus Kerner zijn vaak verraderlijk simpel. Schumanns liederen daarentegen peilen trefzeker naar de diepten onder dat lieflijke oppervlak. Je hebt grote musici zoals Mathias Goerne en Leif Ove Andsnes nodig om die dualiteit naar een nog hoger plan te tillen. Goerne doet het met krachtige stem en fijn intellect; Andsnes met alle middelen van de moderne pianist, die nooit noten laat horen maar altijd structuren en relaties. Dat opent weidse landschappen. (Stephan Moens)

Charles Gounod  – Faust (1859)

Benjamin Bernheim, Véronique Gens, Andrew Foster-Williams, Jean-Sébastien Bou, Juliette Mars, Anas Séguin, Ingrid Perruche, Les Talens Lyriques, Flemish Radio Choir, Christophe Rousset

Uitgave: Palazzetto Bru Zane

Het gaat hier zeker niet om de eerste, noch om de enige of authentieke Faust van Gounod, maar om een “andere” Faust. En wel een waarbij de diepgravende musicologische zoektocht van de Fondation Bru Zane hand in hand gaat met het onfeilbare dramatische gevoel van Rousset. Het moet een dubbele krachttoer geweest zijn om de archetypische grootsheid van het werk te behouden en het ook  die  jeugdige dwaasheid  mee te geven. En dat alles door het zwaartepunt te leggen bij Véronique Gens, een  overweldigende Marguerite. Schitterende rolverdeling, ook voor het koor, levendig en kleurrijk orkest, heldere voordracht: alles wat er moet zijn, is er. (Martine D. Mergeay)

Jacques Offenbach

Colorature: Jodie Devos

Münchner Rundfunkorchester, Laurent Campellone

Uitgave: Alpha

Bij Offenbach is het zo dat zelfs liefdesverdriet nog altijd door het geluk van weleer doordrongen blijft. Met het talent en de bevalligheid die haar eigen zijn, verkent Jodie Devos hier alle registers van de vreugde: van verrukking tot extase, van kwinkslag tot guitigheid, van wellust tot roes. Steeds balancerend tussen roulades en ongein, overwint de Belgische nachtegaal alle horden van deze aartsmoeilijke partituren. Ze huppelt van tak tot tak, walst en tolt, en baant zich – elegant en lenig – een weg naar de hoogste toppen van de zangkunst. (Olivier Vrins)

Camille Saint-Saëns

Piano Concertos 3, 4 & 5 

Alexandre Kantorow, Tapiola Sinfonietta, Jean-Jacques Kantorow

Uitgave: BIS

De onbetwistbare winnaar van de laatste Tsjaikovski-wedstrijd, de 23-jarige Alexandre Kantorow vertolkt deze pianoconcerto’s van Saint-Saëns met verbluffende frisheid, volkomen technisch meesterschap en jeugdig enthousiasme. Om beurten verfijnd en krachtig, maar nooit log, vertoont zijn spel elegante fraseringen, soepele tempi en een waaier van nuances die de wisselende emoties van de muziek recht doen. Hij is er niet op uit om de luisteraar te overdonderen, maar wil vooral de intenties van de componist en de poëzie van de muziek met de nodige bescheidenheid vertolken. Juist daardoor klinken deze werken sensueel als zelden tevoren. Dirigent (en vader van de pianist) Jean-Jacques Kantorow en het Tapiola Sinfonietta omarmen de solist zonder hem ooit te overstemmen. Subliem! (Olivier Vrins)

DVD

Erich Wolfgang Korngold – Das Wunder der Heliane

Sarah Jakubiak, Brian Jadge, Josef Wagner, Christof Loy, Orchestra and Chorus of the Deutsche Oper Berlin, Marc Albrecht

Uitgave: Naxos

Das Wunder der Heliane is één  groot en zinvol loflied op de kracht van de Liefde. Liefde is geluk, vrijheid, eeuwigheid. Christoph Loy zet dat thema om in een exemplarische regie met het juiste evenwicht tussen intiem theater en exuberante schildering, en dat op de immense scène van de Deutsche Oper in Berlijn. Dirigent Mark Albrecht doet de kleurrijke partituur van Erich Wolfgang Korngold volkomen recht aan. En wat de drie protagonisten daarmee doen, snijdt ons de adem  af. Deze DVD wordt dé referentie voor een opera die in de vergetelheid was geraakt. (Hans Reul)

Dmitri Shostakovich

String Quartets 5 & 7, Piano Quintet

Artemis Quartet, Elisabeth Leonskaja

Uitgave: Erato

Deze twee kwartetten van Sjostakovitsj konden geen betere vertolkers vinden dan het Artemis Kwartet in hun laatste opname met cellist Eckhart Runge (het enige overblijvende lid van de oorspronkelijke bezetting). Met buitengewone gevoeligheid en verbluffende technische beheersing geven ze de diepgang, de ironie, het onbehagen en het mysterie van deze prachtige werken weer. Samen met pianiste Elisabeth Leonskaja weet het Artemis Kwartet eveneens de diepgang te vinden die achter het ogenschijnlijk ietwat gladde en ironische neoclassicisme van het Pianokwintet schuilgaat. (Patrice Lieberman)

Mieczyslaw Weinberg

Symphonies 2 & 21

Gidon Kremer, City of Birmingham Orchestra, Kremerata Baltica, Mirga Gražinytė-Tyla

Uitgave: Deutsche Grammophon

Voor de honderdste verjaardag van de geboorte van Weinberg (1919-1996) had men geen mooiere hulde kunnen bedenken dan deze opname van de beklijvende Symfonie Nr 21 “Kaddish”, waar de Pools-Joodse componist een eerbetoon brengt aan de slachtoffers van het ghetto van Warschau, waar zijn ouders en zuster waarschijnlijk het leven lieten. Het is precies het volledige uitblijven van zelfmedelijden dat dit werk, met zijn echo’s van Sjostakovitsj en Mahler, zo prangend maakt. De Tweede symfonie voor strijkers is weliswaar minder spectaculair, maar laat bij de toehoorder een wrang gevoel van onbehagen achter. Ideale interpretaties onder de bevlogen leiding van Mirga Gražinytė-Tyla. (Patrice Lieberman)

Pascal Dusapin

Penthesilea

Natascha Petrinsky, Marisol Montalvo, Georg Nigl, Werner Van Mechelen, Orchestre Symphonique et Chœurs de la Monnaie, Franck Ollu

Uitgave: Cypres

Op het moment zelf dat Dusapins nieuwe opera Macbeth Underworld in première ging, bevestigt Cypres ons met de uitgave van zijn Penthesilea de waarde van een van de beste operacomponisten van vandaag. In deze opname verbindt Dusapin als nooit tevoren de kracht van een orkest – ondersteund door een knappe electro-akoestiek – met vocale kracht en pracht. En hij mengt heel organisch lyrisch bevlogen momenten met wrang “Sprechgesang”. Alleen al door de muziek  hoor je dat het hier om drama gaat, gloedvol gebracht door de zangers – met twee keer een verpletterend duo – en de dirigent. (Martine D. Mergeay)

Magnus Lindberg, Karl Amadeus Hartmann, Johan Farjot

Contemporary Clarinet Concertos – Christian Arming, Quatuor Danel, Arnaud Thorette, Antoine Pierlot, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Jean-Luc Votano

Uitgave: Fuga Libera

Het Klarinetconcerto van Magnus Lindberg lijkt goed op weg om, zoals dat van Mozart in zijn tijd, het toonaangevende concerto van de 21e eeuw te worden: virtuositeit én muzikaliteit, humor,  dramatische bevlogenheid, lyriek, en dat gebracht met het absolute meesterschap van onze landgenoot Jean-Luc Votano en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik onder leiding van Christian Arming.  En er is bovendien ook nog een voorbeeldige uitvoering van het Kammerkonzert van Karl Amadeus Hartmann (met de leden van het “Danel” in uitstekende doen) plus de creatie van “Fantasme” van Johan Farjot . Met zijn frisse en enthousiaste aanpak kan Votano ons door zijn spel altijd weer passioneren voor zijn instrument.  (Hans Reul)

Snepvangersprijs – Voor een uitstekende Belgische productie

A Tribute to Ysaÿe

Queen Elisabeth Music Chapel

Uitgave: Fuga Libera

Deze box met 5 CDs is het resultaat van de samenwerking tussen het label Outhere en de Muziekkapel Koningin Elisabeth en bevat een denkbeeldige – maar beredeneerde – selectie van wat bij voorkeur de  muzikale wereld van deze grootmeester geweest zou zijn.  Het gaat in hoofdzaak om werken uit zijn eigen oeuvre met tussendoor muziek van zijn vrienden, en dat gebracht door prachtige artiesten, in totaal een dertigtal, waaronder twee symfonieorkesten.  Gaandeweg blijkt uit alles wat we te horen krijgen eenzelfde vurigheid en beheersing.  En dan beseffen we hoe  groot en mooi de wereld van Ysaÿe is. (Martine D. Mergeay)

Prijs van de Jonge Musicus van het Jaar

in samenwerking met BOZAR

Belgische finaliste Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Sylvia Huang

 

 

 


  • WAAR: Fiocco zaal, De Munt, Leopoldstraat 23, 1000 Brussel
  • WANNEER: 11 februari 2020
  • WAT: Prijs Musicus van het Jaar 2019 en Cecilia medailles voor bekroonde CDs en DVD
  • FOTO: © Roger Creyf

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: