Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

St John Passion

Uitvoerder(s):

Beschrijving:

“De weinig bekende Johannes Passion van Adriaen Willaert is zijn enige overgeleverde zetting van het lijdensverhaal van Christus. Met deze opname wil ik aantonen dat er in de Renaissance een compositorische vernieuwing was die de recitatie van de Passie op Goede Vrijdag (die in die tijd traditioneel in monofoon gregoriaans werd gezongen) muzikaal interessanter wilde maken. The Passion is innovatief polyfoon, maar homoritmisch gecomponeerd: Elke stem zingt tegelijkertijd dezelfde tekst. Op deze manier blijft de tekst heel begrijpelijk en wordt de luisteraar geboeid door de manier waarop het verhaal wordt gepresenteerd.

Alle “rollen” die voorkomen in zijn Johannes Passion worden door meerdere stemmen vertolkt. De rol van de Evangelist is vierstemmig, die van Jezus driestemmig, die van Pilatus, de Ancilla en Petrus tweestemmig en die van de menigte (turba) zesstemmig. Na de dood van A. Willaert is dit werk waarschijnlijk nooit in zijn oorspronkelijke vorm uitgevoerd, zoals te vinden is in de deelboeken (manuscripten, niet gedrukt). De ‘eenvoudige’, slanke en luistervriendelijke manier waarop deze passies werden gecomponeerd zou een gevolg kunnen zijn van de aanbevelingen en beperkingen die aan componisten werden opgelegd door hun superieuren, die op het Concilie van Trente (1545-1563) naar oplossingen zochten om de liturgie aantrekkelijker te maken. Muziek speelde hierbij een belangrijke rol.” (Tore Tom Denys)

Recensies

“Een historisch interessante tussenstop in de Passie. Het jonge ensemble Dionysos Now! maakt er zeker het beste van. De zeven heren bewijzen wat ze kunnen zingen in Willaerts drie motetten.” (FONO FORUM, november 2023)

Te koop bij: 

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende