Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Castrucci: Sonaten for Violin & Bc

Elegante baroksonates voor viool en basso continuo van een paar weinig bekende broers, Pietro en Prospero, die behoorden tot Händels talentenkring in het 18e-eeuwse Londen.

Pietro (1679-1752) en Prospero (1690-1760) Castrucci behoren tot de generatie virtuozen die de ontwikkeling van het vioolspel van Corelli tot Tartini met elkaar verbonden en de Italiaanse stijl naar het buitenland brachten en combineerden met de laatste muzikale mode van die tijd. Ze werden geboren in Rome, studeerden bij Corelli, maar verhuisden in 1715 naar Londen, dat vooral dankzij het mecenaat van de Engelse aristocratie en de beroemdheid van Händel een Europese hoofdstad voor muziek was geworden.

De gebroeders Castrucci speelden de volgende 20 jaar in Händels orkest aan de Royal Academy en Händel schreef obbligato-partijen voor hen in zijn opera’s. Prospero publiceerde slechts één collectie, van zes sonates, in 1739; hij lijkt de meer conservatieve van de twee broers te zijn geweest, schrijvend in een stijl die doet denken aan zijn leraar Corelli, zij het versierd met gedurfde flourishes kenmerkend voor Veracini en Locatelli.

De meest innovatieve van de twee was Pietro, die beroemder werd, productiever schreef en tot ver buiten Londen werd gepubliceerd. Zijn vioolschrift is een smeltkroes van uitvindingen, met gedurfde streken zoals multi-tempo bewegingen, arpeggerende akkoorden op drie snaren, unisons met basso continuo, omgekeerde mordementen en het soort ‘arco battuto’ schriftuur dat Beethoven later zou navolgen.

Als leerling van Giuliano Carmignola richtte Marco Pedrona in 1995 het Ensemble Guidantus op, gespecialiseerd in muziek van de Italiaanse barok. Met hen heeft hij in heel Italië en daarbuiten opgetreden, waarbij hij veel geprezen uitvoeringen gaf van het canonieke repertoire van Corelli tot Pergolesi, maar ook veel figuren nieuw leven inblies, zoals de gebroeders Castrucci.


Castrucci: Sonaten für Violine & Bc

Pietro Castrucci: Sonaten für Violine & Bc op.1 Nr.4,5,7,9 & op.2 Nr.1 & 12

Marco Pedrona
Davide Merello

Label: Brilliant Classics | Catalogusnummer: 96945
Bestellen: JPC

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.