Casken / Bartok / Beethoven

Thomas Zehetmair omschrijft dit indrukwekkende album uit de New Series als “zowel een resumé als een vertrek” – een terugblik op zijn werk met het Royal Northern Sinfonia. In zijn jaren als muzikaal directeur van het Britse kamerorkest stond Zehetmair bekend om zowel het opnemen van meeslepende nieuwe muziek in het repertoire als om de gevoelige uitvoeringen van klassieke en hedendaagse composities die hij met het orkest op het podium bracht – kwaliteiten die duidelijk te horen zijn op deze concertopname uit The Sage, Gateshead. Het album opent met John Casken’s dubbelconcert That Subtle Knot, geschreven in 2012-13 voor Zehetmair, Ruth Killius en het Northern Sinfonia. Geïnspireerd door de gedichten van John Donne trekt de compositie een brede boog tussen de Engelse Renaissance en de muziek van vandaag. Ruth Killius schittert in een opwindende interpretatie van Bartóks Altvioolconcert, en als dirigent brengt Zehetmair tot volle bloei wat Giselher Schubert in de begeleidende tekst van de cd de “fulminante impuls” van Beethovens Vijfde Symfonie noemt.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: