Carmina Burana

Carmina Burana, Ensemble Obsidienne, Eloquentia

Gouden Label Wie Carmina Burana zegt of hoort denkt automatisch aan Carl Orff. Ik moet u niet uitleggen waarom maar iedereen weet wel van ergens gelezen of gehoord te hebben dat het gaat om oude teksten. 

Gouden Label Wie Carmina Burana zegt of hoort denkt automatisch aan Carl Orff. Ik moet u niet uitleggen waarom maar iedereen weet wel van ergens gelezen of gehoord te hebben dat het gaat om oude teksten. Die oude teksten werden lang voor Carl Orff dat op zijn beurt deed op muziek gezet. Op zich al een reden om een keer een cd op te vragen met de middeleeuwse muziek die de losbandige teksten nog meer inkleedt of is het uitkleedt…?

Het Ensemble Obsidienne realiseerde de cd na enkele spektaculaire opvoeringen in samenwerking met de dansers van de Compagnie Richard Cacquelin. Meteen denken we aan wat een dvd zou gegeven hebben: dé Carmina Burana in haar ‘zuiverste’ vorm, met dansers in de waardevol gerestaureerde elfde eeuwse romaanse kerk van Ottmarsheim (Elzas).

Ensemble Obsidienne, geleid door Emmanuel Bonnardot, baseerde zich voor deze Carmina Burana op het manuscript van René Clemencic dat een grote variëteit kent en vol raffinement zit. Inspiratie gaf en geeft het manuscript wel en zin om er bij uit de bol te gaan al evenveel. De muziek spreekt voor zich en de uitvoerders weten van aanpakken. Uitbundigheid, gezangen in alle vormen of instrumentaal gejoel, het is van de partij. Je zou best mogen spreken over een muzikale orgie waar de parodie op de ernst de bovenhand krijgt. De professionaliteit en originaliteit van de musici is over heel de lijn aanwezig. Al het leven dat uit deze opname spettert, geeft je (bijna?) zin om je over te laten in een braspartij. Zover heb ik het niet laten gaan al liet ik me, door al de kwaliteit die wordt geboden, toch verleiden tot het geven van een Gouden Label.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC