Carl Loewe: Symfonieën d-moll & e-moll

Van het oeuvre van Carl Loewe is zijn omvangrijke Lied-uitgave het bekendst. Zijn twee symfonieën daarentegen zijn zeldzaamheden die wij u niet willen onthouden. Helaas is er eigenlijk niets bekend over de precieze omstandigheden van de compositie en de première van de twee symfonieën. Wat de E-klein symfonie betreft, heeft Loewe zelf in ieder geval de aantekening achtergelaten dat de compositie op 15 december 1834 werd voltooid. Wat de D-klein symfonie betreft, wordt aangenomen dat deze in 1835 werd gecomponeerd.

Vooral de D-klein symfonie, die later werd gecomponeerd, zorgt voor verrassingen in haar formele opzet. De instrumentatie lijkt sterk op die van zijn eerste symfonie in e-klein, maar opvallend is het veelvuldig gebruik van vier hoorns, waarmee Loewe een stap verder zet in de richting van de typisch romantische instrumentatie. Bij de volgorde van de delen valt de afwisseling van langzame beweging en scherzo op, en in de harmonische structuur veroorlooft Loewe zich een extravagante excursie naar Fis-groot in de inleiding van het vierde deel. De CD wordt gecompleteerd met Loewe’s Themisto Ouverture, een gecomprimeerd drama waarvan de atmosfeer met tremolo-vlakken, dalende lijnen en syncopische tegenmotieven tot een hoogtepunt komt.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: