Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Onze landgenote Jacqueline Fontyn (° 1930) werd geboren in Antwerpen. Kort na haar vijfde verjaardag krijgt ze dagelijks piano-onderricht van de uitstekende Russische pedagoog Ignace Bolotine die tevens haar interesse en aanleg voor improvisatie stimuleert. Haar eerste compositie, een menuet alla Boccherini, pent zij met 6 jaar neer. Op haar negende begint zij al eigen pianowerken te schrijven. Op 15-jarige leeftijd besluit zij componiste te worden.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Muziektheorie, orkestratie en compositie volgt ze bij Marcel Quinet. Ze rondt haar studies af te Parijs met Max Deutsch die haar de wereld van Schoenberg doet ontdekken.

In 1956 volgt ze cursus orkestdirectie in de klas van Hans Swarowsky, aan de Universität für Musik und darstellende Kunst van Wenen.

Van 1963 tot 1970 onderwijst zij muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, en wordt dan tot 1990 professor compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Tezelfdertijd is zij een veelgevraagde gastdocente aan diverse universiteiten en conservatoria in Europa (Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Polen en Zwitserland), de Verenigde Staten van Amerika (van New-York tot San Francisco), Israël, Egypte, Azië (China, Korea, Singapore, Taiwan) en Nieuw-Zeeland.

Jacqueline Fontyn bekwam verscheidene onderscheidingen, o.a. de “Oscar Espla”-prijs in Spanje en de “Arthur Honegger”-prijsvan de Fondation de France. Tevens werd haar opgedragen om het opgelegde concerto voor viool en orkest te componeren voor de finale van de “Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth” in 1976, alsook twee werken voor de “Koussevitzky Music Foundation in the Library of Congress” in Washington.

Sinds 2006 is een groot deel van haar manuscripten opgenomen in de Library of Congress. In 2014 heeft de Koninklijke Bibliotheek van België het grootste deel van de manuscripten die in het land zijn gebleven, verworven.

Jacqueline Fontyn is lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België en als erkentelijkheid voor haar artistieke verdiensten werd haar in 1993 door de Koning de titel van Barones verleend. 

Trios
Trio Spilliaert (Jean-Samuel Bez, Guillaume Lagravière, Gauvain de Morant)
Apolline Degoutte, Raphael Béreau et Karel Coninx
1 CD Cybele

Om Jacqueline Fontyn te (her)ontdekken…

In een tijdperk waar geniale componistes precies uit de hemel blijven vallen, zorgt deze cd voor ware euforie. De opname zet ons aan om Jacqueline Fontyn te (her)ontdekken, waarbij zes werken tussen 1956 -“laatste gebruik van klassieke vormen” en 2013 worden vertolkt. Het Trio Spilliaert is hier aan zet met twee pianotrio’s in klassieke bezetting (viool, cello, piano) plus drie andere trio’s waar telkens een rol voor fluit, gitaar en altviool is weggelegd. Het uitzonderlijke niveau van de uitvoerders, hun engagement, hun spelvreugde staan ten dienste van een muziek die van verbeelding overloopt. We hebben hier te maken met een volkomen beheerste schrijfwijze die zowel van geleerdheid als vrijheid blijk geeft, en zowel bondig als lichtvoetig kan zijn. Deze volmaakte en hedendaagse kunst kan op ideale vertolkers rekenen. (Martine D. Mergeay)

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.