Caecilia prijzen 2016

De jonge Vlaamse tenor Reinoud van Mechelen (29) heeft in Flagey de prijs voor de meest getalenteerde jonge musicus van het jaar 2016 in ontvangst genomen. Van Mechelen viel ook in de prijzen met zijn Bach CD  Erbarme Dich. Met een kort maar indrukwekkend optreden liet hij de aanwezige Belgische muziekpers horen dat hun keuze meer dan terecht is.

Dirigent en violist Sigiswald Kuijken ontving de Ereprijs voor zijn nimmer aflatende inzet voor de Oude muziek. Zijn al meer dan 45 jaar durende, baanbrekende werk met zijn kindje La Petite Bande wordt hiermee terecht in de bloemetjes gezet.

Kuijken die in het buitenland vertoefde liet zich vertegenwoordigen door zijn levensgezellin Marleen Thiers. Bij monde van Thiers verwees hij naar de moeilijke financiële omstandigheden waaronder La Bande de laatste jaren moet werken. Het ensemble ontvangt immers geen overheidssubsidie meer. Het bleef echter een positief verhaal, want Kuijken beseft dat hij kan terugkijken op een prachtige loopbaan. Ook werd musicologe Mélanie Defize uit Huy herdacht, die op 22 maart vorig jaar omkwam bij de terreuraanslag op station Maalbeek.

De jury bestond dit jaar uit: Bernadette Beyne, Mirek Cerny, Ayrton Desimpelaere, Stephan Moens. Hans Reul, Véronique Rubens, Bernard Schreuder. Voorzitter was Roger Creyf.

De professionaliteit en vakkundigheid van organisatie en jury van de Caecilia prijzen staan buiten kijf. Toch rijst bij mij de vraag: hoe is het mogelijk dat zo’n belangrijke gebeurtenis georganiseerd wordt in een achterafzaaltje voor veertig aanwezigen? Een bijeenkomst van een uurtje en een borreltje na dat is wat de klassieke muziekpers zichzelf nog gunt. Het leek nog het meest op een reunie van een aantal oude bekenden. Wat een contrast met de gezellige, levendige bende buiten op het terras voor de deur!  Ook vreemd dat er zo weinig publiciteit aan deze prestigieuze prijs gegeven wordt. Zeker als je bedenkt dat het gaat om een persprijs van de voltallige Belgische muziekpers. Het lijkt erop alsof de klassiek muziek een soort niche product is geworden. Kan er niet een schepje bovenop?

Volgend jaar verwacht ik een groot feest in Studio 1 opgeluisterd door minstens een lid van het Koninklijk huis!

De tien bekroonde CD’s voorzien van het samengevat commentaar van de jury:

 1. La Maddalena Antonio Bertali Scherzi Musicali, Nicolas Achten – Ricercar – In deze Bijbelse maar menselijke figuur staan de smarten en gevoelens van een weduwe centraal. Met een sprankelend en dynamisch kleurenpalet brengt de uitgelezen groep artiesten een subtiel portret van een figuur tussen heilig en werelds.
 2. Erbarme Dich Johann Sebastian Bach Reinoud van Mechelen, A Nocte Temporis – Alpha – De jonge hemelbestormer Renoud Van Mechelen toont zich in de intimiteit van dit ensemble op zijn best. De natuurlijke schoonheid van zijn stem en het uitzonderlijk niveau van de muzikale partners zorgen voor een schitterende momentopname van een oude maar nog steeds actuele wereld.
 3. Vertigo Jean-Philippe Rameau, Pancrace Royer, Jean Rondeau – Erato – Onze wonderjongen met de wilde haardos nodigt ons uit op onstuimige ‘heen en weer tussen de wereldse waanzin en de intimiteit van de droom’. Meester van het ritme en genie van de retoriek: Jean Rondeau heeft zijn plaats in de galerij der groten.
 4. Complete piano sonatas Mozart Fazil Say – Warner Classic – In de vijftien jaar sinds zijn debuut is enfant terrible Say nog nauwelijks veranderd. Op elk moment heeft hij een verrassing in petto. Een verrassing die altijd terugvoert naar de partituur. Een pertinente en bestudeerde lezing die tegelijkertijd spontaan blijft.
 5. String Quartets, Piano Quintet, Johannes Brahms, Belcea Quartet, Till Fellner – Alpha – De kwikzilveren speelstijl van het Belcea Quartet doet recht aan het beeld van een viriele Brahms die in niets doet denken aan het overbekende beeld van de componist als een oude bebaarde man. Pianist Till Fellner zorgt voor een zachtere toets bij een kwartets dat straks twintig jaar symbiotisch samenspeelt.
 6. Violin Sonatas Ludwig Van Beethoven Julien Libeer ], Lorenzo Gatto – Alpha – Deze opname straalt magie uit, met dank aan de opname ervaring van Flagey. Een opnametechniek die trouw blijft aan de esthetiek die de musici huldigen en die elke intentie weergeeft.
 7. Vier ernste Gesänge Johannes Brahms Matthias Goerne, Christoph Eschenbach – Harmonia Mundi – Goerne en Eschenbach leveren hier een Brahmas op zijn best af. Niet allen in de vier ernste Gesänge, in de liederen Op. 32 maar zeker ook in die wonderlijke Heine-Leider.
 8. Kennst du das Land Hugo Wolf Sophie Karthäuser, Eugene Asti – Harmonia Mundi – Met haar natuurlijk zachtheid en een voorbeeldige dictie onthult Sophie Karthäuser de kunst van deze meester van het lied met telkens minidrama’s naar gedichten van Goethe, Eschendorff of Mörike. Pianist Eugene Asti doet niets anders dan elke sfeer en emotie aanzetten, in perfecte symbiose.
 9. Let me tell you Hans Abrahamsen Barbara Hennigan, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk Andris Nelsons – Edition Winter & Winter – Een liedercyclus geschreven op de huid van Barbara hennigan, een Ophelia in het hier en nu. Abrahamsen schreef niet zozeer op de maat van haar halsbrekende virtuositeit maar op de krankzinnige uitersten van haar stem. Het zinderen van de stem echoot verder in de timbres van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk. 34 minuten duurt deze cd. Maar als alles zo klopt, hoef je er niets aan toe te voegen (Véronique Rubens)
 10. Pour sortir au jour Guillaume Connesson Matthieu Dufour, Brussels Philharmonic, Stéphane Denève – Deutsche Grammophon – Wat een plezier om een componist te ontdekken zonder taboes of grenzen. Guillaume Connesson geboren in 1970 schrijft in een taa die we meteen begrijpen. Hij creëert muziek de tegelijk geëngaeerd en subtiel is. In fluitist Matthieu Dufour , Brussels Philharmonic en zijn dirigent Stéphane Denève vindt hij zijn ideale uitvoerders.

 

Volgend jaar verwacht ik een groot feest in Studio 1 opgeluisterd door minstens een lid van het Koninklijk huis!


 • WAT: Caecilia prijzen
 • WANNEER: 10 maart 2017
 • WAAR:  Flagey, Foyer 3

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist