Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Dit is het tweede album van het Ricercar Consort dat gewijd is aan de componist, organist en voorganger Dietrich Buxtehude (1637-1707).

Buxtehude was voor Johann Sebastian Bach een groot inspirator. Zo schreef Bach in Weimar de cantate u201eIch hatte viel Beku00fcmmernisu201c BWV21 en zien we hem in een periode van experimenteren, waarbij hij zich wendt tot het model van Buxtehude om zo een levendig piu00ebtisme uit te drukken. Metu00a0Buxtehude Salvator Mundiu00a0wordt teruggegrepen op deze cantate die in 2021 uitgebracht werd op het albumu00a0Soli Deo Gloria.u00a0Hierover zegt Philippe Pierlot, artiestiek directeur van het Ricercar Consort, het volgende:

u201eNooit eerder werd mij de invloed van Buxtehude op de jonge Bach zo duidelijk; destijds moest hij een immens grote bewondering voor de toen 68-jarige musicus gehad hebben. Dit was voor mij aanleiding, om mij nader te verdiepen in Buxtehudeu2019s cantates.

Sommige heb ik leren kennen tijdens voorafgaande concerten, andere heb ik daarentegen ontdekt tijdens grondig voorafgaand bronnenonderzoek voor deze opname. Buxtehudeu2019s cantateu00a0Herzlich Lieb habu2019ich Dich, o Herru00a0(BuxWV41) was een van de openbaringen. Zo was Buxtehude een meester in het ontwikkelen van een muzikaal thema, zoals in deze cantate tot uitdrukking komt.u201c

Over het hoe en waarom vanu00a0Buxtehude: Salvator Mundiu00a0zegt Philippe Pierlot: u201eDe muziek van Buxtehude spreekt velen aan en raakt onmiddellijk. Veel musici vertelden mij, dat Buxtehude hun favoriete componist is. Ik hoop, dat door deze opname Buxtehude ook een favoriet wordt van veel andere muziekliefhebbers.u201c

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende