Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De Brusselse Middagconcerten vieren driekwart eeuw bestaan met een heuse jubileumeditie op 15 januari 2022. Dag op dag 75 jaar geleden vond het allereerste Belgische Middagconcert plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Opgericht naar het voorbeeld van de Londense lunchconcerten groeide het Brusselse evenbeeld uit tot een echte referentie, waar grote namen en beloftevolle musici steeds voor volle zalen speelden. Programmatoren Guy Van Waas en Dirk Vermeulen blazen een frisse wind in het nieuwe seizoen, waarvan JUBILE75 de kers op de taart is: een drieledig programma op twee locaties, met een gevarieerd klassiek pianorecital, een ludiek zeshandig pianotrio en het briljante maar zelden uitgevoerde Septet van Beethoven.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Driekwart eeuw muziekgeschiedenis

Het allereerste Middagconcert vond plaats in Brussel, op 15 januari 1948. Geïnspireerd door het Londense evenbeeld, bracht Sara Huysmans de eerste Belgische lunchconcerten naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) op de Brusselse Kunstberg. In het naoorlogse Brussel was deze bruisende plek een oord van ontmoeting en cultureel genot dankzij de vele musea, concertzalen en parken. Het was het geografische hart van de (Brusselse) kunsten en dus een uitgelezen locatie voor culturele ontmoetingen zoals de lunchconcerten of de Middagen van de Poëzie (eveneens door Huysmans opgericht). Kunst en cultuur zorgden in die tijd voor soelaas, rust en hoop voor de mensen.

De concerten tijdens de lunchpauze (met boterham inbegrepen) werden dan ook een enorm succes. Al snel groeiden de Middagconcerten uit tot een trekpleister voor grote musici. Violisten Maurice Raskin en André Gertler, maar ook recenter cellisten Justus Grimm en Camille Thomas en pianist Abdel Rahman El Bacha zijn maar enkele van de vele muzikanten voor wie het een eer was op de Middagconcerten te mogen spelen. En dit voor een publiek van alle slag op zoek naar ontspanning en schoonheid. Zelfs Koning Boudewijn vierde zijn 60ste verjaardag met een Middagconcert. Ook huidig voorzitter van de Middagconcerten Bernard Fierens Gevaert beaamt het enorme succes: “Als kleine jongen namen mijn ouders me al mee naar de Middagconcerten, fantastische herinneringen!”. De Middagconcerten in Luik en Antwerpen volgden niet veel later, en bestaan nog steeds.

De Middagconcerten vieren hun 75ste verjaardag, maar ouderwets zijn we zeker niet,” zegt Anne-Marie Saquet, bestuurder van de Middagconcerten. “‘s Middags een uurtje muziek temidden een drukke werkdag is een mooie manier om even op adem te komen.” De aandacht voor kamermuziek en voor het promoten van Belgische ensembles vormt steeds het uitgangspunt van de Middagconcerten. Jonge artiesten en componisten krijgen een podium, maar ook gerenommeerde musici offeren met plezier hun middag op voor de schoonheid van dit project. Tegelijkertijd wordt er een alternatief geboden voor de avondconcerten. De concerten zijn toegankelijk voor iedereen dankzij een democratisch tarief. Ondertussen verhuisde de wekelijkse middagafspraak van de KMSKB naar het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), en wordt het gedragen door een enthousiast team van vrijwilligers. 

De organisatie kijkt ook met veel enthousiasme vooruit en wil tegelijk de traditie in stand houden. Co-programmatoren Guy Van Waas en Dirk Vermeulen nemen al sinds 2018 de artistieke leiding voor hun rekening en willen de lunchconcerten nieuw leven inblazen. “Na de gedwongen pauze tijdens de pandemie hadden we de spontane reactie om de programmatie om te gooien en een frisse wind door de Middagconcerten te laten waaien… en het lukt aardig”, glimlacht Dirk Vermeulen tevreden. Met een meer avontuurlijk en breder programma willen ze een jonger, diverser publiek aantrekken. In het voorjaar van 2023 kan je wekelijks op donderdag terecht in het MIM voor onder andere accordeon met de gelauwerde Sara Salverius, jazz met het Erik Vermeulen Trio en Debussy met het Tana Quartet. Het slotconcert van het seizoen brengt de kandidaten van de Koningin Elisabethwedstrijd zang 2023 op het podium.

JUBILE75: driewerf hoera!

De Middagconcerten vieren hun 75e verjaardag met een groot feest op 15 januari 2023. Onder de toepasselijke naam JUBILE75 nodigt de organisatie nieuwsgierigen en vaste luisteraars uit voor wel drie concerten in het MIM en de KMSKB. De programmatoren stippelden een kleurrijk programma uit met een subliem pianorecital, een zeshandig pianotrio en een muzikale terugblik naar een zelden gespeeld stuk gebracht door een speciaal hiervoor samengesteld ensemble.

De dag wordt geopend om 11 uur in het MIM door Jozef De Beenhouwer als weergaloos pianist van het 19e eeuws repertoire – en voormalig programmator van de Middagconcerten. Hij brengt prachtig werk van Clara en Robert Schumann, Brahms, Chopin en de Belg Lodewijk Mortelmans. Het jonge orchestre de poche MNM Trio vervolgt om 14u30 de feestelijkheden. Het zeshandig pianotrio Myriam Ayari, Matthieu Normand en Nicolas Collinet brengen arrangementen van het grote orkestrale repertoire, zoals Jean-Marie Rens, Bach, Saint-Saëns en Piazzolla. De dag wordt afgesloten in de KMSKB met een terugblik naar het allereerste concert in 1948. Hetzelfde – zeer zelden gespeelde – Septet voor strijkers en blazers in Es opus 20 van Beethoven wordt gebracht door zeven topmusici die uitzonderlijk samen het podium betreden. Alle zeven, samengebracht door Vermeulen en Van Waas, hebben ze een persoonlijke band met de Middagconcerten. Na het concert volgt een receptie en wordt het glas geheven op dit bijzonder jubileum.

JUBILE75 belooft een feestelijke en muzikale verjaardag te worden. Een terugblik op een mooie geschiedenis en een viering van kamermuziek in al haar vormen.

DATUM: 15 januari 2023

PROGRAMMA:
11u00 — Pianorecital | MIM | € 10 (-26 jaar: € 5 / abonnement: gratis)
14u30 — MNM Trio | MIM | € 10 (-26 jaar: € 5 / abonnement: gratis )
16u00 — Beethoven | KMSKB | € 20 (-26 jaar: € 10)

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.