Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Astrid Ackermann

Brussels Philharmonic stelt Ilan Volkov aan als vaste gastdirigent

De Israëlische dirigent Ilan Volkov wordt vanaf seizoen 2022/23 de nieuwe vaste gastdirigent van Brussels Philharmonic. Samen met het orkest zal Volkov het traject rond hedendaagse muziek verder verdiepen en uitwerken, met een duidelijke focus op zowel uitvoering als onderzoek.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Ilan Volkov:”Ik heb enorm veel zin om met Brussels Philharmonic op avontuur te gaan. Tijdens de verschillende projecten die ik het voorbije jaar met het orkest mocht doen, voelde ik de openheid en goesting om nieuwe muzikale terreinen te verkennen.Het niveau van het orkest en de individuele musici is zo hoog, dat ik als vaste gastdirigent alle ingrediënten heb om met hen en het publiek nieuwe horizonten te verkennen. Samen zetten we zo een heus laboratorium op, een dynamische hub voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe muziek.”
Met Volkov haalt het orkest een sleutelfiguur binnen de hedendaagse muziek in huis: Volkov stond aan de wieg van het toonaangevende Tectonics Festival en de I&I Foundation, en is een gepassioneerd ambassadeur van levende componisten en grensdoorbrekende initiatieven.

Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic: “Ilan’s energie en nieuwsgierigheid sluit perfect aan bij het DNA van het orkest: de dubbelrol als dirigent en als onderzoeker staat hem op het het lijf geschreven. Naast het leiden van concerten, zal hij nieuwe samenwerkingen met verschillende artiesten opstarten en de grenzen van de orkestmachine verkennen.”
De aanstelling volgt op de eerdere bekendmaking dat dirigent Kazushi Ono als nieuwe muziekdirecteur het orkest onder zijn vleugels zal nemen vanaf september 2022. Hiermee start Brussels Philharmonic, dat voor dat nieuwe seizoen intussen ook 10 nieuwe musici heeft aangenomen, een nieuw hoofdstuk dat verder inzet op verjonging, versterking en innovatie.

Ilan Volkov was deze maand te gast bij Brussels Philharmonic voor het openingsconcert van de Flagey Piano Days. Hij dirigeerde het orkest eerder al in maart en november 2021.

Over Ilan Volkov

Muzikale omnivoor Ilan Volkov (°1976) is een drijvende kracht achter hedendaagse muziek. Zo lanceerde hij het Tectonics Festival in 2012, vandaag een van de meest toonaangevende vieringen van nieuwe muziek met edities in Adelaide, Oslo, New York, Tel Aviv, Krakau, Athene, Glasgow en Reykjavik. In 2020 was hij samen met Ilya Gringolts mede-oprichter van de I&I Foundation dat de ontwikkeling en uitvoering van hedendaagse muziek ondersteunt.

Volkov brak op negentienjarige leeftijd door als assistent-dirigent van Boston Symphony Orchestra. Sindsdien was hij verbonden aan BBC Scottish Symphony Orchestra (chef-dirigent 2003-2009 en vaste gast-dirigent sinds 2009) en Iceland Symphony Orchestra (muziekdirecteur 2011-2014). Hij is regelmatig te zien op ‘s werelds meest vooraanstaande festivals, onder meer BBC Proms, Unsound Krakow en Musikprotkoll. Zijn interesse in opera bracht hem ook naar San Francisco Opera, Glyndebourne Festival en Lincoln Center met New York Philharmonic.

Zijn veelzijdige discografie omvat de balletmuziek van Stravinsky, een met een Gramophone Award bekroonde opname van de integrale werken van Britten voor piano en orkest, en een bejubelde opname van de Funeral Odes van Liszt met BBC Scottish Symphony Orchestra. Volkov heeft ook een eigen podcast voor Radio Halas, waarin hij duikt in een breed muzikaal palet en collega’s interviews.

The Guardian: “… a conductor of great sensitivity, intelligently and unfussily guiding the orchestra…”

Over Brussels Philharmonic

Brussels Philharmonic werd In 1935 opgericht als orkest van de openbare omroep (NIR). Het speelt zowel de grote klassiekers als nieuwe composities. In september 2022 volgt dirigent Kazushi Ono Stéphane Denève op als nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden, en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten. Brussels Philharmonic profileert zich ook met filmmuziek. Zo verzorgde het de opname van de Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. De uiteenlopende opnames van Brussels Philharmonic krijgen internationale bijval en zijn onderscheiden met vele prijzen. Brussels Philharmonic is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.