Brussels Philharmonic: Donder en bliksem in de Alpen

Op 28 en 29 januari dompelt Brussels Philharmonic het publiek onder in de natuurpracht van de Beierse Alpen: meer dan 100 musici – waaronder 17 hoornspelers! – brengen de epische Alpensymfonie van Richard Strauss tot leven in Flagey.

Eine Alpensinfonie van Richard Strauss is een technicolor schildering van een avontuurlijke alpentocht met meer dan 100 muzikanten. Opvallend: maar liefst 17 hoornspelers en donder & windmachines sturen een oerstorm door de zaal zonder een spatje regen. Het werk voor een kolossaal orkest beschrijft een dag in de bergen: van de glinsterende dauw bij het ochtendgloren o tot het vallen van de nacht, samengebald in 50 minuten fascinerende muziek.

Wie op zaterdag komt geniet bovendien ook nog van één van de populairste én meest herkenbare pianoconcerten ooit geschreven: de Palestijns-Israëlische pianist Saleem Abboud Ashkar opent met het Piano Concerto van Edvard Grieg.

“Opgroeien in een cultuur waar klassieke muziek nauwelijks een rol speelde, zorgde ervoor dat mijn passie om een plek te veroveren in die onbekende wereld een bijzondere tocht werd voor mij. Zowel mentaal als praktisch waren er tal van uitdagingen, en ik had geen voorbeeld om te volgen.”

— Saleem Abboud Ashkar

Saleem is ook artistiek directeur van het Galilee Chamber Orchestra, dat bestaat uit jonge en professionele musici om de samenwerking tussen de Arabische en Joodse gemeenschappen in Israël aan te moedigen. In maart 2022 maakten zij hun debuut in Carnegie Hall. Daarnaast is hij ook nog mede-oprichter van de Al-Farabi Music Academy in Berlijn die werkt met jonge mensen die geen toegang hebben tot een muzikale opvoeding. 

© Luidmila Jermies
© Lars Gundersen

“Ik heb mezelf twintig jaar geleden twee beloftes gedaan. De eerste belofte was: ik word dirigent, geen bijklussende violist. Ik richt me op de volle breedte van het repertoire.” 

— Nikolaj Szeps-Znaider 

Beide concerten staan onder leiding van Nikolaj Szeps-Znaider. Deze Deense wereldster en winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1997 stond in het verleden al vaker met Brussels Philharmonic op het podium – als dirigent en violist. Voor dit concert ruilt hij opnieuw zijn viool in voor een baton.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: