Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Van 8 tot 18 december 2022 vindt in Brugge de vijftiende editie van December Dance plaats. Het tiendaagse festival voor hedendaagse dans heeft ook dit jaar weer heel wat verrassende dansvoorstellingen van uitzonderlijk (inter)nationaal talent in petto. Ook tijdens deze editie slaat December Dance bruggen tussen makers en het publiek. Jan Martens, Aina Alegre (wereldpremière), Trajal Harrell en Christian Rizzo zijn slechts enkele van de namen om naar uit te kijken. Ook de komst van Sigrid Janssens als nieuwe artistieke coördinator mag niet onvermeld blijven.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Tien dagen lang de beste hedendaagse dans uit binnen- en buitenland: ijzersterke choreografie mét maatschappelijke relevantie; dat is het succesrecept van December Dance. Het festival is een jaarlijks scharniermoment in de danswereld. Gevestigde waarden botsen op fris talent en doorwinterde festivalgangers op nieuwe bezoekers. Deze editie wordt een heuse dynamische explosie boordevol knaldrang en risico’s en dat weerspiegelt zich in het programma van December Dance want voor veel kunstenaars en choreografen breekt er nu eindelijk, na een lange periode van pandemiegerelateerde stilte, een nieuw hoofdstuk aan. “December Dance is echt uitgegroeid tot een belangrijk festival met internationale uitstraling,” zegt Sigrid Janssens, sinds dit seizoen artistiek coördinator van Dans in Brugge. “Dat ligt ten dele aan de lange traditie van cultuurtoerisme die eigen is aan de stad, maar ook aan de hoge kwaliteit van het programma. De grote en kleine spelers van het unieke stedelijk dansplatform Dans in Brugge helpen die kwaliteit te garanderen en laten toe grote internationale producties te programmeren naast meer intieme kleine-zaal-producties.


December Dance

December Dance opent explosief met de Belgische première c a r c a s s (Belgische première) van Marco da Silva Ferreira waarin uitzinnig voetenwerk als motor fungeert en Europese volksdansen mergen met het fysieke vocabulaire van hedendaagse urban dans. Dit wordt een crowdpleaser van formaat.

Een niet te missen groepschoreografie is Jan Martens’ any attempt will end in crushed bodies and shattered bones. Dit is de oorverdovende ode aan burgerlijke ongehoorzaamheid van een zeventienkoppige gezelschap, met dansers van 17 tot 70 jaar oud. 

Wie toe is aan intimiteit kan uitkijken naar miramar van Christian Rizzo / ICI-CCN Montpellier en genieten van een poëtische dansvoorstelling die de toeschouwer onderdompelt in het gestage eb en vloed van het individu vs. de groep. 

Indrukwekkend is ook t u m u l u s van François Chaignaud & Geoffroy Jourdain. Tijdens deze rituele processie trekken dertien zingende en dansende lichamen als één collectief lichaam over een landschap van grafheuvels (tumuli).

Trajal Harrell brengt met The Köln Concert een verrassend tedere ‘vogue-choreografie’ op de muziek van pianofenomeen Keith Jarrett.

promise me van laGeste & hetpaleis  is een goed voorbeeld van de knaldrang die deze editie kenmerkt. In deze roekeloos fysieke voorstelling laten vijf kinderen en twee volwassenen de controle los en kijken het risico recht in de ogen. 

Ook Into the open – een cross-over tussen dans en concert – van VOETVOLK (Lisbeth Gruwez) belooft een stevige energie-boost. 

Katja Heitmann zet met motus mori: reliquiem een nieuwe stap in haar participatief project rond het archiveren van bewegingen en richt haar blik op het nabootsen van bewegingen. Wat blijft er van jouw bewegingen over wanneer een ander er ‘erfgenaam’ van wordt? 

Ontdek er als eerste c a r a c a s s (Belgische première) van Marco da Silva Ferreira, THIS IS NOT « an act of love & resistance » (wereldpremière) van Aina Alegre / Studio fictif en Eye, Lash! (Belgische première) Kat Válastur.

Kortom, December Dance is een winterse must-do voor iedereen die van dans houdt en nieuwsgierig is naar wat er leeft in de hedendaagse scene

Meer info en volledige programma op decemberdance.be & dansinbrugge.be 

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende