Breakdance op Bach

Breakdance op Bach Red Bull Flying Bach

Nominatie Gouden Label – De Flying Steps zijn één van de meest succesvolle urban dance gezelschappen ter wereld. Ze dansen adembenemende voorstellingen met unieke choreografieën.

Het gezelschap werd in 1993 in Berlijn door Vartan Bassil en Kadir “Amigo” Memis opgericht. De Flying Steps zijn gespecialiseerd in stedelijke dansstijlen zoals b-boying, popping en locking en hebben heel wat wereldkampioenschappen gewonnen, zoals bijvoorbeeld de Battle Of The Year of de Red Bull Beat Battle.

In 2007 openden ze hun eigen dansschool in Berlijn, de Flying Steps Academy. Gezien hun opdracht om de volgende generatie stedelijke dansers te begeleiden en jongeren aan de hand van sociale projecten kansen te bieden, beschikken de Flying Steps met de Academy over een uitstekende vitrine voor de volgende dansgeneratie.

‘Flying Bach’

Experimenteren, omzeggens onmogelijke zaken verbinden is een kolfje naar de hand van artiesten en zeker van Flying Steps. Dirigent Christoph Hagel, artistiek leider van ‘Flying Bach’, leerde zijn vak bij Leonard Bernstein en Sergiu Celibidache. Hij kreeg vooral bekendheid door de opvoering van opera’s in buitenissige locaties zoals metrostations. Samen met choreograaf Vartan Bassil zorgde hij in deze productie voor een fascinerende kruisbestuiving. Klassiek en modern, oud en nieuw, 7 breakdancers en één klassieke balletdanseres vinden elkaar op een unieke manier en maken het ongerijmde vanzelfsprekend. Ze brengen Bachs’ Woltemperierte Klavier al dansend tot leven.

Tot ieders verbazing: breakdance past perfect op het contrapuntische ritme van Bachs composities, muziek met een spitsheid die compleet niet verouderd is. Op het podium links een zwarte vleugelpiano en rechts een wit klavecimbel, die elkaar afwisselen in de verschillende tempi. De adembenemende dansact ‘Flying Bach’, technisch verbluffend -een modern sprookje eigenlijk- getuigt van een grenzeloze virtuositeit. Met hun overweldigende podiumprécense, bravoure en humor hebben de dansers het internationale publiek veroverd. Ze gaan voor het grote publiek zonder uitverkoop te houden. Deze cast pompt met hun halsbrekende toeren de adrenaline door je bloed. Het is als een bom die explodeert. Er zijn evengoed stille en beklijvende momenten, waarin de onsterfelijke muziek van Bach alle aandacht krijgt.

Herontdekken

Flying Bach is een unieke gelegenheid om ‘Das wohltemperierte Klavier’ van J.S. Bach op een compleet aparte manier te ervaren in een briljante, onweerstaanbare dansact. Voor wie denkt dat het niet kan bewijzen viervoudig wereldkampioen breakdance Flying Steps en opera directeur Christoph Hagel  met hun adembenemende performance Red Bull Flying Bach het tegendeel. Hun interpretatie van Bach’s ‘Das wohltemperierte Klavier’ verlegt de grenzen tussen de klassieke en stedelijke cultuur. Noot na noot en stap na stap. Met een piano, klavecimbel en elektronische beats. Met headspins, power moves en freezes. En met een eigen liefdesverhaal. Dit alles in 70 minuten.

Sobere enscenering

Ook de sobere enscenering verdient een woord van lof. Op de witte achtergrond wordt een muur geprojecteerd, graffiti… dit herinnert er aan dat breakdance op straat ontstaan is. Er is ook een prachtige scene waarin de achtergrond kobaltblauw kleurt, net of de dansers  ergens verzeild zijn in de melkweg of luchtbellen opborrelen uit de diepzee.

Supertalent en wondermooie muziek

De slotact, op Toccata en fuga in d-klein, zindert door heel je lijf. Machtige muziek waarop de dansers nog eens uitpakken met hun fantastische en imponerende moves en lichaamstaal. In de zaal veel jonge gezinnen met kinderen die eerder gefascineerd zijn door de breakdancers maar op deze manier kennis maken met klassieke muziek. Andersom, het oudere publiek ontdekt de urban danscultuur. Een perfecte wisselwerking.

Na de laatste muzieknoot bleef het publiek even ademloos achter om dan los te barsten in een stormachtig applaus. Na een bisnummer waarin iedere danser nog eens de kans greep om optimaal te schitteren kwam iedereen apart groeten. Euforie ten top. Niet alleen voor de  prestaties van de dansers. Nog nooit hoorde ik twee concertpianistes op die enthousiaste manier toejuichen. Deze voorstelling is zeker een Gouden Label waard. Als u de kans ziet, ga dit supertalent en de wondermooie muziek, honderden jaren oud maar tegelijkertijd hip,  van nabij beleven.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: