“Je moet je revolutie niet alleen uitvoeren, je moet ze ook dromen.” Dromen… Dat is voor Pierre Boulez (1925-2016) de sleutel tot diepgaande verandering.
In dit nieuwe concertseizoen brengt BOZAR pioniers uit verschillende muzikale eeuwen voor het voetlicht. ‘Sound + Vision’ is het derde deel van een drieluik, een ontdekkingstocht over de complexe verhoudingen tussen artiest en maatschappij, die we in 2014 hebben aangevat. ‘Sound + Vision’ brengt hulde aan avonturiersgeest en lef, de twee bouwstenen van creativiteit.
Een thema : Sound + Vision
Kunstrevoluties zijn geworteld in alle lagen van de samenleving. De transformatie van beeld, taal en muziek gaat gepaard met die van de macht, van de tijdgeest, van de samenhang tussen de mensheid en de natuur of het goddelijke. De muziek, van Monteverdi tot Boulez, heeft onze Europese identiteit mee bepaald. ‘Sound + Vision’ leidt je langs de bakens die pioniers hebben uitgezet.
Aansluitend op de tentoonstelling The Power of the Avant-Garde (29.09-22.01) neemt de muziek van de vroege 20e eeuw dit seizoen een prominente plaats in. Ook het hedendaagse repertoire komt aan bod. Het festival Ars Musica vindt plaats in november. Op het programma staan onder meer zeven concerten van klarinettist en componist Jörg Widmann, dit seizoen artiest in residentie. En het concert van het Ensemble Intercontemporain past in het weekend over de verwevenheid tussen middeleeuwse en hedendaagse muziek.
Deze avant-gardistische muziek sluit nauw aan bij de rode draad van het EXPO-seizoen 2016-2017 met expo’s als The Power of the Avant-Garde, Theo van Doesburg. Een nieuwe kijk op leven, kunst en technologie, De toekomst voor ogen. Kunst in Europa 1945-68, Daniel Buren. Een fresco, Imagine Europe. In Search of New Narratives.
‘Sound + Vision’ is een verwijzing naar David Bowie. In de muziek van Bowie speelt het visuele bijna een even grote rol als de muziek. De song alludeert op inspiratie en op synesthesie. Bij synesthesie hebben zintuigelijke waarnemingen een sterke invloed op elkaar. Mensen met synesthesie kunnen kleuren proeven en geluiden lezen.
Deze titel, afkomstig van een compilatie songs van David Bowie, eindigt de trilogie die in 2014-2015 startte : de bohemien vertrekt (14-15 Beyond Boundaries), komt in de stad terecht (15-16 Urban Vibes) et laat zich inspireren door de geluiden die hem omringen (16-17 Sound + Vision).
Meer portretten
Bij BOZAR MUSIC plaatsen we de artiest centraal in het artistieke project, en benadrukken we de kwaliteitsvolle band tussen ons huis en de grootste namen van de Belgische en internationale scène. Deze artiesten zijn nauw betrokken bij het vastleggen van de artistieke inhoud van het nieuwe seizoen, via de constante dialoog die de programmatoren met hen voert. U vindt ze doorheen het hele seizoen terug via een serie ‘portretten’. Dit seizoen zal BOZAR niet vier of vijf portretten presenteren zoals de vorige jaren, maar negen: Magdalena Kožená, Alexander Melnikov, Jörg Widmann, Philippe Herreweghe, Igor Levit, Jean Rondeau, Stile Antico, Claudio Monteverdi en de Schubert Wanderungen.
Participatief project
BOZAR vindt het belangrijk om het publiek actief te betrekken in de muziek en tegelijkertijd een sociale band te creëren. Ongeacht leeftijd, bekendheid met de concerten, of de levensstandaard, muziek is een taal die voor iedereen toegankelijk is en draagt bij tot de sociale integratie.
Aan Bach Heritage doen dit keer ook amateurkoren mee. BOZAR zet graag de grensovergangen open tussen erfgoed en vernieuwing, professionele excellentie en het levendige amateurcircuit. Het is meteen de opmaat voor een nieuwe editie van Singing Brussels, onze open oproep om Brussel samen te doen zingen.
Actief deelnemen is een must tijdens onze interactieve concerten. In verscheidene projecten verkleint BOZAR de kloof tussen amateurmuzikanten, studenten van de conservatoria en professionele muzikanten.
Dit is het geval bij “Side by side”. In de steden die het Concertgebouworkest op zijn tournee aandoet, werken studenten van het lokale conservatorium, hier dus die van Brussel, mee aan de productie van het orkest in die stad. Bij het Festival Bach Heritage zijn vier amateurkoren betrokken. Twee amateurkoren zingen mee in de Tweede sympfonie van Mahler, in een productie van Teresa Carreño Youth Orchestra uit Venezuela. Het Singing Brussels Celebration Weekend hoort ook in dit rijtje thuis, evenals alle projecten die ontwikkeld worden door STUDIOS.
Tot slot, een primeur : de drie federale culturele instituten : De Munt, Het Nationaal Orkest van België en BOZAR zullen in nauwe samenwerking het nieuwe seizoen openen, buiten hun muren en in heel de stad. Dankzij het talent van een 250 artiesten zal Brussel bruisen van muziek.
Ontmoeting met jong en oud
Wil je de levendigheid van muziek vieren, dan moet je ook de kaart van de jeugd trekken. BOZAR organiseert steeds meer activiteiten voor jongeren. Ook de jonge generatie artiesten komt aan bod. Zo wijden we een portret aan pianist Igor Levit (°1987), klavecinist Jean Rondeau (°1991) en het Britse koor Stile Antico. De jonge talenten van het ‘Rising Stars’-programma en de Steinway Prizewinner Concerts leunen sterk aan bij de geest van vernieuwing. De grote hedendaagse meesters ontbreken evenmin. In de Grote Zaal Henry Le Bœuf verwelkomen we onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam en het Orkest van het Mariinskytheater. Ook topsolisten als Julia Fischer, Matthias Goerne, Magdalena Kožená en Grigory Sokolov maken hun opwachting. En het avontuurlijke Festival Bach Heritage krijgt een vervolg. Voor de tweede editie bundelen we opnieuw de krachten met Philippe Herreweghe. De Belgische dirigent viert met ons zijn zeventigste verjaardag.
En dan zijn er nog Yannick Nézet-Séguin, Daniel Harding, Marc Minkowski, Kit Armstrong, Yefim Bronfman, Les Musiciens du Louvre, Les Arts Florissants, Balthasar-Neumann-Ensemble, Artemis Quartett & Maria Joao Pires en het Hagen Quartett.
Festivals
Voor het festival Bach Heritage bundelt BOZAR opnieuw de krachten met Philippe Herreweghe. De tweede editie van het festival valt ook samen met de 70e verjaardag van de Gentse dirigent. Hij heeft zich voor de gelegenheid omringd met bevriende muzikanten die zijn passie voor Bach delen. Met het thema “Sound + Vision” als leidraad belichten we in een tiental concerten de nalatenschap van de reus van de barok.
Tijdens het ‘Early Visions’-weekend laten specialisten de middeleeuwse muziek herleven. Paul Van Nevel laat ze weer verrassend hedendaags klinken, en de drie zangers van het Noorse Trio Mediaeval brengen een eeuwenoud programma, dat ze op het lijf is geschreven. De hoeksteen van het weekend is het concert van het Ensemble Intercontemporain. Het orkest toont aan dat muziekstukken soms erg verwant zijn, over de eeuwen heen.
Ars Musica blijft zichzelf trouw en promoot gedurende twee weken, op verschillende locaties in Brussel, hedendaagse klassieke muziek. Het tweejaarlijkse festival focust deze editie op Japan, onder de noemer Het land van de rijzende sound.
En dan zijn er nog de volgende festivals: Klarafestival, BIG BANG Festival, Balkan Trafik !, het Saint-Saëns Festival georganiseerd door het NOB en Sufi Night.
Voordelige prijzen voor Belgische orkesten
Als federale instelling heeft BOZAR als missie zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Door een verlaging van de toegangsprijzen voor de Belgische orkesten (behalve NOB) wil BOZAR meer mensen aantrekken. Van categorie Q (42 euro) gaan deze concerten naar categorie R (36 euro). Als het publiek verandert, dan wijzigt het model van het concert ook. Het zaalplan zal moduleerbaar zijn in functie van het format van het concert.
Zonder droom geen creatie, zonder visie geen vernieuwing… Daarvan zijn muzikanten de beste getuigen. We wensen je een rijk en avontuurlijk muziekseizoen!