BOO-slotevent op 25 februari 2022

Eind februari loop het BOO-erfgoedproject ten einde. Dit wil de organisatie niet zomaar voorbij laten gaan en plant daarom een heus slotevenement op vrijdag 25 februari 2022 met om 20u00 een afsluitend concert door studenten van de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium Brussel. Op het programma staan composities en arrangementen van Sadi rechtstreeks geselecteerd uit de BOO-collectie.

In 2019 begon het project De Bladmuziekcollectie van de Openbare Omroep: van de vergeetput naar het world wide web aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (KCB). Dit driejarige project beschrijven ze zelf als “een ultieme reddingsoperatie voor deze unieke collectie”. Tijdens deze periode lag de focus op betere bewaaromstandigheden van de partituren, digitaliseren van de manuscripten en het aanleggen van een online te raadplegen catalogus. Wil u graag zelf een kijkje nemen en de cataloog raadplegen, klik hier.

Van hoorspelen en jazz tot tv tunes en klassieke muziek. De buitengewone BOO-collectie bevat pareltjes van partituren van allerlei genres. Voor hun slotevenement kozen ze om het Belgische jazz-repertoire, en meer in het bijzonder het oeuvre van “Fats” Sadi, in de verf te zetten.

“Fats” Sadi Lallemand (1927–2009) behoorde tot de zogeheten gouden generatie van de Belgische jazzmusici, naast bekende tijdgenoten als gitarist Toots Thielemans en saxofonist Bobby Jaspar. Als vibrafonist was hij geregeld te gast bij de diverse jazzensembles van de Belgische openbare omroep, in het bijzonder het BRT Jazzorkest onder leiding van Etienne Verschueren. Voor deze ensembles schreef Sadi heel wat composities en arrangementen, die op het slotevent voor het eerst in jaren opnieuw uitgevoerd zullen worden. Belgisch erfgoed swingend verklankt, een memorabele afsluiter van een bijzonder project!

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: