Aki Saiti en Wim Vanlessen, twee principals van Ballet Vlaanderen, hielden de eer aan zich om te stoppen op het hoogtepunt van hun carrière. Wim Vanlessen vond dat een boek zijn carrière het best in beeld kon brengen.
In zijn magnum opus ‘Dancer’ staat zijn figuur sowieso centraal, maar het is allesbehalve een narcistische portretgalerij, noch een hagiografie geworden. Er spreekt een enorme dankbaarheid uit voor de mensen die hem doorheen het hele proces gegidst en gesteund hebben en kansen geboden. Hem boven zichzelf hebben opgetild. Succes definieert geen carrière. Wat dat wél doet is hoe iemand omgaat met mislukkingen, tegenslagen, verwondingen, ongemakken én doorzettingsvermogen. Een danscarrière vergt van begin tot einde een buitengewone inzet. Want zelfs principals moeten auditie doen voor een rol.
Via een omtrekkende beweging gaat hij terug naar het prille begin. Teruggaand in de tijd kan de lezer volgen hoe zijn carrière tot stand kwam. Als kind was hij een druk baasje. Om stoom af te blazen sloot hij aan bij een turngroep. Hij was helemaal weg van de dansgroep Tijl: de setting, de scène, het publiek, de kostuums, de choreografie, de dansers. Dat wilde hij ook kunnen. Vanlessen beschrijft hoe hij als kleine jongen van 10-11 jaar uit Neerpelt manmoedig besluit om in Antwerpen te gaan studeren. Om niet altijd op en af te moeten gaat hij bij een familie inwonen. Hij kent niemand in de grootstad en het koppel dat logies aanbiedt, Tantine & Tonton, spreekt enkel Frans en Engels, talen die hij niet machtig is. De eerste maanden zijn moeilijk, maar hij volhardt. Van zijn 12de tot 17de jaar is hij er kind aan huis. Hij wandelt elke dag alleen de paar 100 meter van de school naar het huis in de Jodenstraat en vice versa. In al die jaren bezoekt hij niet één keer de Groenplaats of de prachtige O.L. Vrouwkathedraal. Er was enkel de focus: de beste balletdanser worden.
De emotionele kracht van zijn rollen
Wim Vanlessen werd een danser die wereldwijd faam en respect oogstte, maar het was Vlaanderen dat hem de kansen bood om zich artistiek te ontwikkelen. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (nu Ballet Vlaanderen) onderging o.l.v. verschillende directies een transformatie. Flexibel paste hij zich aan wanneer de cultuur veranderde en er andere accenten werden gelegd. Zo ontwikkelde hij zich tot de multi-getalenteerde danser die zowel klassiek, neo-klassiek als hedendaags repertoire aankon. Wat opvalt is zijn hardnekkigheid in de maakbaarheid van zijn dromen.
Met een zelfbewuste vrijmoedigheid geeft hij zich in ‘Dancer’ bloot als artiest en als mens. Het boek is verrijkt met bijzondere bijdragen van sterren uit de wereld van de mode, de dans en de fotografie: Raf Simons, Kathryn Bennetts, Stephan Vanfleteren, Willy Vanderperre, Wendy Whelan, Stephen Galloway en vele anderen.
Het boek is gepubliceerd in een kunstige lay-out, geen overkill, less is more. Een mooi en interessant lees- en kijkboek.
- WAT: Boek Wim Vanlessen – Dancer
- AUTEUR: Wim Vanlessen en Michael James Gardner
- UITGEVER: Hannibal – taal: Engels – prijs: € 45
- FOTO’S: © Marc Haegeman / Uitgeverij Hannibal