Blij weerzien met Angela!

***** Het was al even geleden dat er nog een nieuwe cd verscheen van de diva Angela Gheorghiu. Met stralende stem is ze hier terug in een uitgelezen verismo-programma, dat graag gehoorde aria’s met ontdekkingen combineert. Een prachtige cd.

De cd zet in met een groot fragment uit Mascagni’s Cavalleria rusticana en van meet af aan valt de volle, open klinkende stem van de sopraan op, die ondertussen vooraan in de vijftig is. Je hoort dat ze nog steeds de zangeres is die haar rollen niet zomaar zingt, maar ook speelt. Haar vertolking is een en al drama. Ze gaat op in de verhaallijn van elk fragment, of het nu opzwepend is of integendeel gevoelig en teder. Een prachtig voorbeeld van dit laatste is het weinig gekende orkestlied  Ombra di nube van Licinio Refice, waarin het orkest zich als ideale partner betoont, met het zachte uitsterven van het lied. Wat een heerlijke pianissimi zingt Gheorghiu hier. Maar even meeslepend zingt ze vol passie in La Gioconda, waar ook de diepe tonen puntgaaf klinken. Gewoon indrukwekkend. Haar techniek is nog steeds uiterst virtuoos, de stem buigzaam en steeds in dienst van de vertolkte inhoud: verlangen, wanhoop – zoals in het onbekende lied van Stefano Donaudy O del mio amato ben, of weemoed – zoals in Eternamente van Angelo Mascheroni. Dit lied gaf ook de titel aan de cd en het is – zegt Angela Gheorghiu zelf – het meest ontroerende van het programma, maar ook zeer moeilijk. Ze houdt ervan dit soort liederen uit de vergetelheid te halen. Ze zijn immers veel te mooi. In enkele van de aria’s krijgt ze repliek van tenor Joseph Calleja, die met zijn fluwelen stem een gepaste partner is. Volgens Gheorghiu heeft hij de perfecte stem voor haar lievelingsduet uit Andrea Chénier, Vicino a te s’acqueta.

Met deze cd neemt de sopraan na een pauze van zowat zes jaar misschien een nieuwe start. Ze is gelukkig dat ze de draad kan opnemen en genoeg vertrouwen krijgt van partners om zich in te zetten voor opnamen en een aantal geplande concerten. De stem vertoont inderdaad nog geen greintje schade en de cd geeft alvast zin uit te kijken naar meer.


  • WAT: Eternamente. The Verismo Album
  • WIE: Angela Gheorghiu (sopraan), PKF Prague Philharmonia o.l.v. Emmanuel Villaume, Joseph Calleja (tenor)
  • UITGAVE: Warner Classics 0190295780241

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC