‘Blèten’

vlnr Jokke Schreurs,Warre Borgmans en Dave Reniers

Niet alleen gigantische en geldverslindende spektakels kunnen bekoren en overdonderen. In ‘Zaal 7’ in Berchem – een klein, nostalgisch zaaltje – inmiddels al achttien jaar een druk bezocht publiek geheim en trefpunt van theater- en muziekliefhebbers, speelde Warre Borgmans met zijn side kicks vier try outs van zijn nieuwe avondvullende voorstelling ‘Blèten’.

Voorstelling die het volgende seizoen op de affiche staat van heel wat culturele centra. De titel is niet zo passend gekozen, een ander etiket zou de lading meer dekken. Maar, what’s in a name? Borgmans is niet alleen een knap en gegeerd acteur, maar bovendien een geboren verteller en absurdist. We kunnen niet bogen op een orale traditie. Hij heeft nochtans het vertel-DNA in zijn genen en hij is een echte gangmaker en een magneet voor mensen die van verteltheater houden. Een acteur is een observator die pareltjes distilleert uit dagdagelijkse dingen.

Warre Borgmans neemt de creatieve vrijheid en vindt de juiste woorden voor zijn  verhalen. Alles gulpt er uit in een naturel alsof hij het ter plekke verzint met zijn ondersteunende, spontane mimiek. Als verteller kan niemand nog maar in zijn schaduw staan. Zonder spierballenengerol neemt hij het publiek met branie en klasse op sleeptouw in een openhartig publiek gesprek. Geen vulgariteiten, zoals zo vaak te horen bij stand-up comedians. Hij houdt zich ook ver weg van alle apocalyptische kommer.  Hij creëert krachtige en/of subtiele beelden die direct appelleren aan de verbeelding. De mens in zijn onmacht en broosheid. Hij laat verhalen tot leven komen. Het is fantastisch om te zien hoe hij schakelt van de ene situatie en van het ene personage naar het andere.

Piekmomenten wisselen af met luwtes en heerlijke muziek. Enerzijds is er gitarist Jokke Schreurs waarmee hij honderden malen voor het voetlicht trad met de productie ‘Schone Woorden’, een combinatie van muziek en poëtische teksten over de dingen des levens. Het duo is nu een trio geworden met mondharmonicaspeler Dave Reniers die de rangen versterkt. Een simpel ogend blaasinstrument, waar hij op een onnavolgbare wijze klanken aan ontlokt.  Reniers is bovendien een fantastische blueszanger. Deze drie klasbakken toveren  een omzeggens naakte scène, met enkel drie stoelen, om tot een rollercoaster van situatieschetsen, rollebollen met het oeuvre van Shakespeare en pakken het publiek met doorleefde blues. Hun expertise en talenten matchen optimaal. Meer is er niet nodig om een publiek twee uur in de ban te houden.

Een wervelende avond met literair-muzikale duo’s en triootjes.  Verteller Warre Borgmans neemt op een virtuoze manier de hoofdmoot voor zijn rekening en de muzikanten zorgen voor een prima balans. Ook Borgmans zelf flirt met blues en ballades. Het is  luisteren en genieten van verhalen, zang en muziek met een afsluiter van formaat maar… daar laten we niets over los, dat moet u zelf maar gaan ontdekken.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: