Muziekcentrum De Bijloke wint Henry van de Velde Award

De ambitieuze renovatie van een 13e-eeuwse ziekenzaal tot een state-of-the-art concertzaal met topakoestiek is in de prijzen gevallen. Muziekcentrum De Bijloke hoort bij de winnaars van de Henry van de Velde Awards 2022 (in de categorie ‘Spaces’), die uitzonderlijk design bekronen. Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 23 december.

De uitzonderlijke akoestiek was prioriteit nummer 1 bij de verbouwing, maar ook het design van de concertzaal scheert hoge toppen, zoals de Henry van de Velde Award 2022 bewijst. Het magistrale dakgebinte uit de 13e eeuw wordt gespiegeld in een splinternieuwe eikenhouten ‘zaal in de zaal’, die functioneert als de klankkast van een viool. De eeuwenoude muren bleven intact.

Voor de inrichting van café en foyer gaven de jonge makers van Onbetaalbaar en Studio Helder een verrassende nieuwe bestemming aan de restmaterialen, zowel van de concertzaal als van elders.

De renovatie is een samenwerking van Muziekcentrum De Bijloke met DRDH Architects, Arup Acoustics, Julian Harrap Architects, Onbetaalbaar en Studio Helder.

Wie in de categorie ‘Spaces’ goud, zilver en brons wint, wordt bekendgemaakt op 8 februari 2022 in Bozar. Stemmen voor de publieksprijs (Public Gold Award) kan nog tot 23 december 2021 via henryvandevelde.be

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: