Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Het is lange tijd geleden dat ik nog een nieuwe luituitvoering vond die zo mijn oren streelt. Met vederlichte aanraking en soepele versieringen brengt Bernhard Hofstötter een vergeten repertoire terug tot klinken. Hij brengt muziek uit de legendarische muziekcollectie van Dr. Werner Wolffheim. Het manuscript AUS-Mml ms. LHD 243 “Album für die Laute” is uniek en bevat verscheidene composities die in geen enkele andere bron nog te vinden zijn.

Het manuscript brengt vraagtekens en intrigerende muziek met zich mee. Het ontstaan is gehuld in mysterie. Het is een bloemlezing van Franse tablatuur voor een 11-snarige barokluit, vermoedelijk samengesteld rond het jaar 1700 in het huidige Duitsland. De titel “Album für die Laute” werd er later in potlood aan toegevoegd. Bij vele werken staat geen componist vermeld en de namen die we kennen, zijn van minder gekende componisten waarvan ook niet veel informatie bewaard gebleven is. Kortom veel vraagtekens.

Maar dat doet niet af aan de kwaliteit van de muziek. En al zeker niet aan de sublieme interpretatie van Bernhard Hofstötter. Op zijn album brengt hij een selectie aan dansen. Deze ordende hij in een aangename volgorde waardoor verschillende tempi en sferen elkaar afwisselen. Het houdt de beluistering fris en spannend.

Met zuivere aanslag en zorgvuldig gekozen versieringen speelt Hofstötter met de muziek. De partituur is zijn gids. Sarabande [track 05] van Achaz Casimir Hültz (1658-1723) en het anoniem werk zonder titel [track 10] illustreren dit mooi. De kwaliteit van de opname moet ook geprezen worden. Hofstötter speelt met een vederlichte aanslag en met minutieuze, dynamische verschillen. Van de snelste omspelingen tot de stilte noten, door de speakers komen ze allemaal helder tot klinken.4.5/5

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.