Nederlandse dirigent Bernard Haitink overleden

Bernard Haitink

De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink overleed gisteren 21 oktober op 92-jarige leeftijd. Haitink werd door wereldpers vaak beschreven als een van de grootste dirigenten ter wereld. Zijn naam is voor eeuwig met het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam verbonden. Hij was er van 1961 tot 1988 chef-dirigent, en sinds 1999 eredirigent, en bracht dit orkest naar de Champions League van de klassieke muziekwereld.

Bernard Johan Herman Haitink werd in 1929 te Amsterdam geboren. Op jonge leeftijd trad Haitink in de muziekwereld en leerde viool spelen bij Charles van de Rosière, violist in het Concertgebouworkest. Aan het Amsterdamsch Conservatorium studeerde hij viool maar ook eveneens orkestdirectie bij Felix Hupka. Gebeten door het dirigeren, volgde hij in 1954 en 1955 een dirigentencursus aan de Nederlandse Radio Unie onder leiding van de befaamde Duitse dirigent Ferdinand Leitner. Na de tweede cursus werd Haitink benoemd tot dirigent van deze Unie. Toen Paul van Kampen, de toenmalige chef-dirigent van het Radio Philharmonisch Orkest, overleed in 1955 dirigeerde Haitink alle geplande concerten van hem over. Twee jaar later in 1957 werd Haitink tot chef-dirigent van dit orkest benoemd.

Haitink maakte zijn debuut bij het Concertgebouworkest op 7 november 1956. Dit was het begin van een lange geschiedenis samen. Na het plotse overlijden van de chef-dirigent, Eduard van Beinum, op 13 april 1959 verzorgde Haitink de positie samen met Eugen Jochum. Vanaf 1964 verzorgde Haitink deze positie alleen, en dit bijna een kwarteeuw lang. Onder zijn directie groeide de reputatie van het Concertgebouworkest met vele plaatopnames en door internationale tournees.

In 1987 werd Haitink benoemd tot music director van het Londense Royal Opera House Covent Garden.  Het jaar erna werd hij als chef-dirigent van het Concertgebouworkest opgevolgd door Riccardo Chailly. Haitink bleef tot 1998 verbonden met het operahuis waarna hij voor kortere periode chef-dirigent was bij Sächsische Staatskapelle Dresden (2002-2004) en het Chicago Symphony Orchestra (2006-2010). Na het seizoen 2018-19 kondigde hij aan een sabbatical te nemen maar in juni 2019 maakte Haitink bekend dat hij definitief zou stoppen. Als laatste concert dirigeerde hij de Wiener Philharmoniker op 6 september 2019.

Op 21 oktober 2021 te Londen overleed Haitink omringd door zijn familie.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: