Bergen Philharmonic Orchestra voor het eerst sinds 1973 terug in Antwerpen voor Europese tournee

Bergen Philharmonic Orchestra komt na 50 jaar opnieuw naar Antwerpen. In het kader van hun Europese tournee zijn ze op 16 februari 2023 in de Koningin Elisabethzaal te horen. Sterpianist Víkingur Ólafsson voegt zich bij het orkest in Griegs Pianoconcerto, in een concertprogramma met ook Rachmaninovs befaamde Symfonische Dansen.

‘Gardner’s pacing was spot on as he steered the piece to its heady climax’

— The Scotman, Rachmaninov’s Symphonic Dances 
gebracht tijdens Edinburgh International Festival,
Augustus 2020

De Europese tournee van het Bergen Philharmonic Orchestra in de zomer van 2022, de eerste buiten Noorwegen sinds 2019, resulteerde in veelgeprezen concerten in Edinburgh, Bremen en Kopenhagen. In februari 2023 gaan de leden van het orkest samen met hun chef-dirigent Edward Gardner opnieuw op pad voor een zevendaagse tournee door Midden-Europa met onder meer een optreden in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal, als onderdeel van de concertreeks van koninklijke concertorganisatie COFENA. Het is het eerste bezoek van het orkest aan België sinds 1984 en het tweede optreden in Antwerpen sinds het er in 1973 speelde.

Op het programma in Antwerpen beginnen Bergen Philharmonic Orchestra and Gardner met de zelden gehoorde Funeral March for Rikard Nordraak, gecomponeerd door Grieg en gearrangeerd door Johan Halvorsen, twee componisten die in Bergen woonden en een lange band met het orkest hadden. De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson, met wie het orkest ook een nauwe band heeft, is de solist in het Pianoconcert van Grieg, terwijl de caleidoscopische, adrenalineverhogende Symfonische dansen van Rachmaninov het programma completeren.

Chef-dirigent Edward Gardner, die sinds 2015 aan het roer staat van een van ‘s werelds oudste symfonieorkesten, zegt hierover: “Ik hou ervan muziek te maken met mijn geweldige orkest, nu vergezeld door de prachtige solist Víkingur Ólafsson voor onze komende tournee. Hij is een visionaire artiest die een diepgaande impact zal hebben met zijn opmerkelijke muzikaliteit.”

“Chef-dirigent Edward Gardner zal spannende en gevarieerde programma’s leiden,” aldus Bernt Bauge, CEO van het orkest. “Gardner en het orkest hebben nauw samengewerkt met Víkingur Ólafsson, en hij was solist met het orkest tijdens onze laatste tournee naar Duitsland, waar hij de Grieg- en Schumann-concerten uitvoerde. Het orkest heeft vijftig jaar geleden slechts één keer in Antwerpen opgetreden en we kijken er erg naar uit om daar in februari terug te keren als onderdeel van onze tournee”.

WIE: Bergen Philharmonic Orchestra o.l.v. Edward Gardner, met Vikingur Ólafsson [piano]

WAT: Grieg (arr. Johan Halvorsen) – Funeral March for Rikard Nordraak; Grieg – Piano Concerto; Rachmaninov – Symphonic Dances

WAAR: Koningin Elisabethzaal

WANNEER: 16 ferubari 2023, 20:00

TICKETS: klik hier

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist