Belgische primeurs tijdens Les Festivals de Wallonie

​​Les Festivals de Wallonie, dat zijn 7 festivals gedurende 4 maanden, 100 concerten en zo’n 700 musici. Een uitgebreid en divers aanbod met een heleboel Belgische primeurs, waarin we u graag wegwijs maken. Hieronder volgt een selectie van de meest spectaculaire artiesten, feeërieke plekken, onmisbare concerten en inspirerende verhalen voor een zomeruitstap naar het Zuidelijke deel van ons land, met een flinke dosis cultuur.

Vrouwelijke dirigenten zijn ondertussen geen uitzondering meer – en gelukkig – maar Glass Marcano is er één uit de duizend. Haar verhaal past dan ook perfect in het festivalthema ‘Utopieën’. Marcano legde een bijzonder parcours af, van het kansarme Venezuela waar ze haar rechtenstudies en directieopleiding financierde als fruitverkoper op straat, tot laureate van de prestigieuze dirigentenwedstrijd La Maestra. Vanaf jonge leeftijd werd ze opgepikt door het bijzondere sociaal muziekprogramma El Sistema, opgericht in 1975 door dirigent José Antonio Abreu. In 2017 studeerde ze af en in 2018 werd ze benoemd tot chef-dirigent van het Symfonisch Jeugdorkest Simon Bolivar. Na haar overwinning in 2020 van La Maestra Competition in Parijs werd ze gastdirigent bij het Symfonisch Orkest van Région Centre-Val de Loire, en op 30 juni maakt ze haar Belgisch debuut en mag ze samen met Brussels Philharmonic Les Festivals de Wallonie openen in Flagey!

Vlaams mezzosopraan Helene Bracke presenteert Madame Vitesse, een muziektheatervoorstelling in opdracht van Les Festivals de Wallonie. De familievoorstelling vanaf 8 jaar is een muzikaal eerbetoon aan Clärenore Stinnes, de eerste vrouwelijke chauffeur die de wereld rondreed in de auto. Op scène staat Vivi, die popelt om in de voetsporen te treden van Clärenore en haar record wil verbreken. Madame Vitesse is een echte totaalbeleving en mengt Franse chanson en wereld-, klassieke en popmuziek met fragmenten uit de film van Clärenore zelf. In deze multimediale voorstelling wordt de vraag gesteld wat deel uitmaakt van het echte leven en wat in de wereld van de video’s hoort die we op sociale media zien. Joëlle Charlier vertolkt Clärenore en Wouter Vande Ginste neemt plaats achter de piano. Deze muziektheatervoorstelling wordt wellicht ook naar het Nederlands vertaald voor een Vlaamse tournee.

Les Festivals de Wallonie kiest ook jaarlijks een festivalartiest. Dit jaar is de eer aan Zwitsers pianist Beatrice Berrut. Op 1 juli nodigt ze de zussen Sylvia en Stéphanie Huang uit voor het openingsconcert in Saint-Hubert. Samen met het Filharmonisch Orkest van Luik brengen ze het buitengewone Tripelconcerto van Beethoven. Berrut neemt het festivalthema ‘Utopieën’ mee als rode draad in haar werk. Tijdens de hele festivalperiode brengt ze concerten in Flagey, Stavelot, Charleroi, Lasne en Bergen.

Het festival Juillet Musical de Saint-Hubert stak voor de programmatie ook meermaals de taalgrens over. Onder andere Lore Binon & het Lingua Franca Ensemble, Helene Bracke met Madame Vitesse, het Vlaams Radiokoor en pianist Koenraad Sterckx onder leiding van Bart Van Reyn en harpiste Anneleen Lenaerts zullen de Luxemburgse provincie aandoen tussen 1 en 23 juli.

Muzikale pareltjes

Les Festival de Wallonie, dat zo’n vier maanden beslaat, is ook het uitgelezen moment om op schattenjacht te gaan naar muzikale pareltjes. Op 30 juni in Flagey brengt het Festivalorkest onder leiding van Shirley Laub Richard Strauss’ adembenemende Metamorfosen  n dialoog met de visie van Brussels producer en performer Before Tigers. Tegelijkertijd geeft Franse slampoëet Camille Pier een frisse lezing van Goethes teksten.
Dirigent Alexis Kossenko en zijn Les Ambassadeurs verheft het Festival van Namen op 12 juli naar hogere sferen met het Te Deum van Zelenka en Bachs Magnificat. Sopraan Sandrine Piau en muzikaal ensemble Les Paladins onder leiding van Jérôme Correas duiken op 1 oktober te Luik in de opera’s van Händel, naar aanleiding van hun nieuwe album. Op 16 september, ook in Luik, laat luitist Bor Zuljan zijn unieke muziektaal horen tijdens improvisaties op de eerste gedrukte partituren voor Luit.


Meer info via lesfestivalsdewallonie.be

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist