Het Rachmaninov-Festival dat dit weekend voor de deur staat, is intussen volledig uitverkocht. Kon je geen tickets meer bemachtigen? Niet getreurd, want volgende week, op vrijdag 10 februari, zijn er opnieuw twee legendarische pianotalenten bij ons te gast. Sivan Silver en haar partner Gil Garburg hebben de voorbije 20 jaar als pianoduo de wereld veroverd. In Bozar brengen ze de Belgische première van een nieuw arrangement (voor piano vierhandig en strijkorkest) van het Eerste pianokwartet van Brams.
De Israëlische pianisten Sivan Silver en haar partner Gil Garburg zetten een nieuwe standaard in de kunst van het pianoduo spelen. Geprezen door zowel het publiek als de recensenten wordt het duo keer op keer uitgenodigd door toporkesten, festivals en concertorganisatoren. Ze concerteerden reeds in meer dan 70 landen, verspreid over vijf continenten, in zalen zoals Carnegie Hall, het Lincoln Center, de Wiener Musikverein, het Festspielhaus Salzburg, het Sydney Opera House en de Berlijnse Philharmonie. Orkesten waarmee ze regelmatig samenwerken zijn de Israel Philharmonic, de St. Petersburg Philharmonic, de Melbourne Symphony en de Deutsche Kammerphilharmonie.
Sivan Silver en Gil Garburg timmerden zo’n 20 jaar geleden elk apart aan veelbelovende solocarrières toen ze elkaar voor de eerste keer ontmoetten. Al vlug werden ze partners en daarna begonnen ze ook samen te spelen. Het begin van een waar succesverhaal … Vandaag beschrijven ze hun unieke symbiose als volgt: “we drukken onze eigen emoties uit en tegelijkertijd ook een gecombineerde gevoeligheid. We zijn één en toch in dialoog met elkaar, dat is de magie.” https://www.youtube.com/watch?v=weFCF855qss
Belgische première van een nieuw concerto, gebaseerd op Brahms
Silver en Garburg hebben een uitgebreide discografie, met veelgeprezen opnames van onder andere Mendelssohns concerten voor twee piano’s en orkest (2009), arrangementen van de balletten van Stravinsky (Petrouchka/ Le sacre du printemps, 2015) en werk van Schumann, Liszt en Saint-Saëns (Illumination, 2019). Een paar jaar geleden bundelden ze hun krachten met de Wiener Symphoniker onder leiding van Florian Krumpöck. Hun doel? Een opname van de wereldpremière van een nieuw concerto dat speciaal voor hen werd geschreven en ook aan hen is opgedragen: Richard Dünsers bewerking van het Eerste pianokwartetvan Brahms. De opname vond plaats in het Wiener Konzerthaus en werd uitgebracht in 2020.
Met dit werk, het Eerste pianokwartet van Brahms, gearrangeerd voor piano vierhandig en strijkorkest door Richard Dünser, komen Silver en Garburg op 10 februari naar Bozar. Voor en na het concert zal onze partner La boîte a musique de cd’s van Silver en Garburg verkopen. Het pianoduo maakt na het concert tijd vrij voor een signeersessie.
Enigmavariaties onder leiding van Constantin Trinks
Het concert van Silver en Garburg op vrijdag 10 februari is tegelijkertijd het debuut van de Duitse dirigent Constantin Trinks. Deze is afkomstig uit Karlsruhe waar hij Directie studeerde bij Wolf-Dieter Hauschild en Piano bij Günter Reinhold. In 2002 werd hij ‘Kapellmeister’ bij het Saarländisches Staatstheater, waarna hij snel opklom tot interim muziekdirecteur (2006-2009). Tussen 2009 en 2012 was Constantin Trinks muziekdirecteur van het Staatstheater Darmstadt, waar hij niet alleen zijn eerste Ring-cyclus dirigeerde maar ook Die Meistersinger von Nürnberg, Parsifal, Fidelioen Aida. Vandaag is hij een veelgevraagd operadirigent met dit seizoen producties in het Londense Royal Opera House (Don Giovanni), Teatro San Carlo in Napels (Tristan und Isolde), de opera van Leipzig (Lohengrin), de opera van Tokio (Salome), de opera van Montpellier (Die Zauberflöte) en de opera van Sofia (Pique Dame). Met de opera van Hamburg onder leiding van choreograaf John Neumeier werkt hij momenteel aan een Beethovenproject met stertenor Klaus Florian Vogt in de hoofdrol. Wat de symfonische muziek betreft, trad Constantin Trinks reeds op met de Dresdner Philharmonie, het Vancouver Symphony Orchestra, het Mozarteumorchester Salzburg, het Orchestre de Chambre de Paris, het Symphonieorchester des Bayerischen Runkdfunks en de Münchner Philharmoniker.
Constantin Trinks waagt zich op vrijdag 10 februari onder andere aan de bekende Enigmavariaties van Edward Elgar. De Enigmavariaties bestaan uit een thema (“het raadsel”) en veertien variaties die elk zijn opgedragen aan specifieke vrienden van de componist. Edward Elgar stelde zich voor hoe zijn vrienden op een bepaald onderwerp zouden reageren en vertaalde die reacties in muziek. De eerste variatie wijdde hij aan zijn vrouw, de laatste variatie aan hemzelf. Een tweede werk dat het Belgian National Orchestra onder leiding van Constantin Trinks zal opvoeren – naast de première van het Brahmsconcerto met Silver en Garburg – zijn de Matinées Musicalesvan Benjamin Britten (Op. 24).