Belgisch schandaal: functioneren Conservatorium in gedrang na brand

Koninklijk Conservatorium Brussel

Op 12 januari heeft een brand in het Brusselse Koninklijk Conservatorium aangetoond dat diepgaande renovatie en restauratie dringend nodig zijn. De Concertzaal is  inmiddels weer open. Ondertussen roept de vzw Conservamus de bevoegde overheden op om zo snel mogelijk hun verantwoordelijkheden te nemen en werk te maken van hun engagementen van ruim een jaar geleden.

Brussel – De vzw Conservamus heeft vandaag vernomen dat het Parket en de Politie de ruimtes hebben vrijgegeven die maandag werden afgesloten. Op 12 januari heeft een brand het trappenhuis richting de Koninklijke loge in de as gelegd. Het onderzoek heeft geen oorzaak voor de brand kunnen aanwijzen.

De Regie der Gebouwen heeft een plan van aanpak opgesteld voor de opruiming van de ruimtes die door de brand zijn verwoest, de schoonmaak van de nabijgelegen zones en de vervanging van de ruiten die voor het blussen zijn ingegooid. Een aantal werkzaamheden zijn voorzien om de beschadigingen tijdelijk aan het oog te onttrekken, tot een definitieve herstelling uitgevoerd kan worden.

Deze werken zullen in de komende dagen plaatsvinden met de bedoeling de concertactiviteiten op 22 januari te kunnen hervatten.

De examens van de studenten van de conservatoria en de repetities voor het volgende concert zullen vanaf vandaag weer mogelijk zijn.

De brand van 12 januari en de gevolgen hiervan maken weer eens duidelijk hoe fragiel dit beschermd monument wel is. Het uitblijven van een diepgaande renovatie en restauratie vormt hoe langer hoe meer een bedreiging.

Elke catastrofe maakt van een kwaliteitsvolle onderwijs van muziek een steeds groter wordende uitdaging.

In de loop der jaren hebben water- en sneeuwoverlast, lekkende daken, ingestorte zolderingen, hygiëne- en veiligheidsproblemen de bevoegde instanties ertoe gebracht een derde van de beschikbare oppervlakte ontoegankelijk te verklaren. Dit is een waar drama voor de studenten, de docenten en het personeel van de conservatoria, die in erbarmelijke omstandigheden moeten studeren en werken, nota bene in het hartje van de hoofdstad van Europa !

De VZW Conservamus betreurt dat ondanks de beslissingen van de Federale Regering, de Regering van de Vlaamse Gemeenschap en de Regering van de Franse Gemeenschap de redding van dit bedreigd monument nog steeds niet begonnen is.

De VZW roept de bevoegde overheden op om zo snel mogelijk hun verantwoordelijkheden te nemen en hun engagementen waar te maken.

De conservatoria halen het onderste uit de kan om het verval van het gebouwencomplex tegen te houden, maar zonder diepgaande actie van de bevoegde overheden zullen de zwaktes van het gebouw steeds erger worden en, wellicht het muziekonderwijs op termijn onmogelijk maken.

Op 23 oktober 2013 hebben de Federale Staat, de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap aangekondigd een akkoord te hebben bereikt over de renovatie en de restauratie van het Koninklijk Conservatorium.

Overeengekomen werd dat een juridische structuur opgericht zou worden voor de restauratie en het beheer van het gebouwencomplex. Een startkapitaal van 1,5 M € zou worden toegezegd en elke regering zou 20 M € (in totaal 60 M €) aan de renovatie besteden.

Ondanks de formele beslissingen van de respectievelijke regeringen, de urgentie en de herhaling van nare incidenten die het gebruik van het gebouw en de activiteiten van de conservatoria in het gedrang brengen, is tot op heden niets ondernomen om de beloftes in daden om te zetten.

*             *             *

Over Conservamus VZW

In 2006 richtte een groep muziek- en erfgoedliefhebbers (advocaten, bedrijfsleiders, leidinggevenden in de culturele sector, musici) de vereniging zonder winstoogmerk Conservamus op. Het doel van deze vereniging:

  • Herstel van het architecturaal meesterwerk van Cluysenaar;
  • Versterking van de positie van het Conservatorium in het Brusselse culturele leven, met name door de omvorming tot een open huis met jaarlijks 150.000 bezoekers;
  • Beschermen en ontwikkelen van een economische factor die elk jaar 8 tot 10 miljoen euro economische bijdrage genereert;
  • Behoud en bevordering van de internationale uitstraling van het gebouw.

Het Conservatorium in het kort

  • 1150 studenten waarvan 60% internationale jongeren, 300 docenten
  • Gastheer voor de halve finales van de Koningin Elisabeth wedstrijd sinds 1951
  • Groot talent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium: José Van Dam, Lorenzo Gatto, Jan Michiels, Liebrecht Vanbeckevoort, Jean-Claude Vanden Eynde, Marie-Noëlle de Callataÿ, Anneleen Lenaerts, Henryk Wieniawski, Eugène Isaÿ

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist