Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Willy Luyten uit Herselt is Belgisch kampioen Orgeldraaien 2021

artikel: vzw MechaMusica

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Willy Luyten heeft 12 september in Maasmechelen het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien gewonnen. Hij nam voor de tweede maal deel aan het B.K. en mag dus nu de wisselbeker mee naar huis nemen. De Herseltenaar trad op met een 31-toets handdraaiorgel dat hij in 2014 heeft laten bouwen bij de befaamde Duitse fabrikant Raffin. Op zondag 12 september werd Willy begeleid door zijn dochter Anneke, die de sopraan zangpartij voor haar rekening nam.

Een vijfkoppige jury beoordeelde de prestaties op verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetische en mechanische eigenschappen van het draaiorgel alsook het voorkomen en de interactie van de draaiorgelspeler met het publiek.

De andere prijzen waren voor:

  • Gilbert Duerinck – kampioen van de Vlaamse Gemeenschap
  • Jan Gillis – kampioen van de provincie Antwerpen
  • Stefan Christoffels – kampioen van Limburg
  • Etienne Dewals – kampioen van de provincie Luik
  • Vera Steenput – kampioen van Oost-Vlaanderen
  • Seraphin Weiss – kampioen van Vlaams-Brabant
  • Norbert Vroman – kampioen van West-Vlaanderen

De prijs van de gemeente Maasmechelen voor de beste uitvoering van het centrale thema ‘filmmuziek’ ging naar Armand Vos uit Pelt.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien vindt maar om de twee jaar plaats. Het evenement stond vorig jaar al op de agenda, maar de editie diende wegens corona te worden uitgesteld.

Het B.K. werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. De cabaretier leende zijn naam aan de wisselbeker, die de winnaar mag houden tot aan het volgende kampioenschap.

Steden en gemeenten, die interesse hebben om een volgende editie van het Open B.K. Orgeldraaien te organiseren, kunnen zich nu al kandidaat stellen bij vzw MechaMusica.
www.draaiorgel.be

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.