Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Mathias Benguigui

“Een nieuw seizoen, een nieuwe seizoenscomponist!”

Er is opnieuw leven in de cultuursector. Verscheidene cultuurhuizen kondigen hun programma aan voor ’21-’22. Zo ook het Belgian National Orchestra. Elk seizoen werken ze samen met een hedendaagse componist en dit seizoen weten ze de Brit Thomas Adès aan ons voor te stellen.

Thomas Adès (°1971, Londen) is componist, dirigent en pianist. Hij studeerde aan de Guildhall School of Music and Drama (piano bij Paul Berkowitz en compositie bij Robert Saxton) en daarna aan King’s College (bij Alexander Goehr en Robin Holloway). Als componist brak Adès in 1990 door met zijn Kamersymfonie voor 15 musici, opus 2. Jazz en 20ste-eeuwse klassieke muziek ontmoeten elkaar in dit werk. De compositie is een verwijzing naar de kamersymfonie (Erste Kammersymphonie für 15 Soloinstrumente, 1906) van Arnold Schönberg. Sindsdien ontving Adès verscheidene prijzen voor zijn composities, waaronder de British Composer Award in 2012.

De composities van Thomas Adès zijn een rode draad doorheen de concertprogrammatie van het Belgian National Orchestra. Het openingsconcert op 10 september 2021 start met de Belgische première van These Premises are Alarmed, opus 16 (1996). Het hoogtepunt van deze samenwerking is te horen op 22 januari 2022, wanneer de ‘composer in residence’ zelf naar Brussel komt om de Belgische premières van zijn Inferno Suite (2019) en Piano Concerto (2005) te dirigeren. Het Amerikaanse radionetwerk NPR beschreef deze laatste compositie als het meest aantrekkelijke concerto dat in deze eeuw tot nog toe werd geschreven.


De officiële kaartverkoop voor het seizoen ’21-’22 getiteld Let’s Meet Again start op 8 juni vanaf 10 uur. 

  • Klik hier om de seizoensbrochure te bekijken
  • Klik hier om het interview met Thomas Adès te lezen
  • FOTO’S: © Marco Borggreve & Mathias Benguigui

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.