Befaamd Russisch Konakovo’s Knapenkoor terug in Vlaanderen

Het ‘Konakovo’s Knapenkoor’ is het concertkoor van de muziekschool van het Russische Konakovo. De school telt 500 leerlingen verdeeld over 7 koren met als voornaamste het befaamde concertkoor.

Het koor werd in 1992 opgericht door Natalia Makhnovskaya, huidige dirigente, samen met haar echtgenoot, Vadim Makhnovsky, priester in de Russisch Orthodoxe Ritus. Bij de oprichting werden ze sterk geïnspireerd door de idee van de opleving van knapenkoren binnen de Russische Kerk, een levendige traditie in het vroegere Rusland, die echter met de Oktoberrevolutie verdween.

Met zijn uitmuntende reputatie treedt dit concertkoor overal in Rusland op en is het regelmatig te gast in de grootste concertzalen van Moskou zoals de ‘Great Hall of the Moscow Conservatoire’, de ‘Tchaikovsky’s Concert Hall’ en het ‘Kremlin Palace’. Het werkt ook regelmatig samen met het Staats Symfonisch Orkest van de Filharmonie van Moskou onder leiding van Vladimir Ponkin. Het trad al met veel succes op in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, enz. Hun faam kreeg hierdoor internationale uitstraling.

Tijdens hun herfstrondreis in Europa dit jaar doet het Jongenskoor (9-18 jaar) weer Vlaanderen aan, dit op uitnodiging van het Perks Gemengd Koor Andante. Zij zijn er voor de vijfde maal te gast en brengen twee concerten, wat het totaal op negen brengt.

Het repertoire van het koor omvat zowel Russische kerkmuziek als werken van Europese componisten en Russische volksliederen. Koorleiding en Begeleiding Vadim Markovitch Makhnovskiy en echtgenote Natalia Makhnovskaya wisselen mekaar af als dirigent en begeleider.

Vadim Markovitch Makhnovskiy behaalde een academische graad koorleiding aan de ‘Gnesis Russian Academy of Music’ om daarna gedurende 10 jaar de optredens van hun ‘Opera Academy’ te dirigeren. Hij ontmoette er Nathalia Makhnovskaya en ze deelden de liefde voor muziek, werden een stel en hun missie werd: jongeren deelgenoot maken van hun passie. In 1995 werd een klein koorcollectief experimenteel in een vaste structuur gegoten. Het begin van een successtory. Vadim is een pedagoog met een indrukwekkend palmares en knowhow, een vakman die zijn materie door en door kent. Hij is bedreven, gedreven en gepassioneerd in wat hij doet. Met zijn prikkelende en diepgravende geest is hij een tovenaar in de omgang met jonge mensen. In één woord een topdirigent.

Natalia Makhnovskaya, geboren in 1960 in de Oera, volgde van 1975 tot 1979 de piano-opleiding aan de muziekschool van Kirov. Van 1979 tot 1984 studeerde zij compositie en dirigeren aan het Conservatorium van Moskou. Eens haar opleiding achter de rug, werkte zij verschillende jaren in de muziekschool van Konakovo waar zij momenteel artistiek directeur is. Daarnaast componeerde zij ook heel wat muziek voor kinderen.

De organisatie van de ontvangst van dit Russsische Koor alsook van de concerten is in handen van het Perks Gemengd Koor Andante. Er kan gerekend worden op de steun en sponsoring van het Gemeentebestuur Steenokkerzeel, Living Tomorrow Vilvoorde, Stadsbestuur Brussel, Beiaardschool Mechelen, Radio SPES Brussel en privé-sponsors en gastgezinnen.


Praktisch

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

<