Lunalia met Beethoven Bubbels van 31.7 tot 2.8.2020

Lunalia heeft beloofd om Beethoven in 2020 naar de maan te brengen en belofte maakt schuld. Met Beethoven Bubbels, een driedaagse vol muziek van de grootmeester, wordt het Beethovenjaar alsnog feestelijk gevierd in de stad van de Maneblussers.

Mechelen heeft een bijzondere band met Ludwig van Beethoven. De Mechelse grootvader van de jonge Van Beethoven was de eerste beroepsmusicus van de familie. De muziek waardoor de naam Van Beethoven wereldberoemd werd, ontlook als het ware in de Dijlestad. Kom Beethoven herontdekken in de stad van zijn voorouders!

De (vocale) muziek van Ludwig van Beethoven wordt van diverse invalshoeken bekeken. Reinoud Van Mechelen en zijn ensemble a nocte temporis tackelen het uitgebreide liedrepertoire van Ludwig van Beethoven. Onder andere de liedcyclus An die ferne Geliebte staat op het programma.

Ook topsopraan Griet De Geyter vertolkt o.m. liederen van Beethoven, en dat wel in een bijzondere bezetting. Speciaal voor BEETHOVEN BUBBELS werd een dreamteam samengesteld: sopraan Griet De Geyter, violiste Ann Cnop en celliste Mathilde Wolfs spelen voor het eerst samen met Arthur Schoonderwoerd, één van de boeiendste klavierspelers van het moment. Onder andere het tweede deel van het zogenaamde Gassenhauertrio staat op het programma.

In de stad van de Maneblussers moet één bepaald werk van Ludwig van Beethoven wel regelmatig klinken: de zogenaamde Mondscheinsonate. Niemand minder dan Jos van Immerseel vertolkt deze compositie en andere klaviermuziek uit Beethovens eerste Weense periode, gebracht op een Weense vijf-octaafs-vleugel van Christopher Clarke, een meesterlijk facsimile uit 1988.

BEETHOVEN BUBBELS eindigt met een unieke concertervaring, en dat meteen twee keer. Festival van Vlaanderen Mechelen stelt een nieuw concept voor:
The Beethoven Physical Distance Experience in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.
Kom Beethoven ontdekken zoals u hem nog niet kent: de Equales voor trombonekwartet en zijn muziek voor Flötenuhr gebracht door een muziekrobot van de Logos Foundation, een meditatie op zijn laatste voltooide werk door Maja Jantar en zijn Heiliger Dankgesang voor strijkkwartet. Dat alles in de kathedraal waar grootvader Van Beethoven zijn opleiding als zanger kreeg.
Met o.a. Kwartz Quartet (Fien Van den Fonteyne, Eline Pauwels, Ngoc Phung Ha & Herlinde Verheyden), Trombonenkwartet o.l.v. Thomas Moore, Maja Jantar & Logos Foundation.

Ludwig van Beethoven kijkt van op de maan en ziet dat het goed is.

Het volledige programma vindt u hier

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: