Baston: Flemish and French Chansons

Waarschijnlijk behoorde hij tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten – die van musici als Adrian Willaert, Nicolas Gombert, Clemens non Papa en Cipriano de Rore – Josquin (of Johannes?) Baston was een van de vele mysterieuze figuren in de zestiende-eeuwse muziekgeschiedenis. Er is niets bekend over wanneer en waar hij geboren of gestorven is, en zelfs over zijn voornaam bestaat veel onduidelijkheid. Veel van zijn composities verschenen in gedrukte bloemlezingen naast die van enkele van de belangrijkste musici uit de eerste helft van de zestiende eeuw, zoals Josquin Desprez en Orlande de Lassus. Als de beroemde drukkers Tielman Susato en Pierre Phalèse het werk van Baston hebben opgenomen tussen dat van zulke grootheden van de Vlaamse renaissancepolyfonie, dan moeten zij hem wel als een uitstekend componist hebben beschouwd. Of Josquin Baston in zijn geboortestreek is gebleven, of dat hij dezelfde persoon was als de Joannes Baston die in Wenen, Polen en Scandinavië actief was, zal een open vraag blijven.

Deze opname van chansons en motetten van Josquin Baston verkent de fascinerende wereld van de Vlaamse stijl in het midden van de zestiende eeuw aan de hand van de productie van een zeer belangrijke, maar grotendeels vergeten componist.

ramée-20211116163336-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: