Bart Van Reyn en Anima Eterna Brugge: een nieuw artistiek bondgenootschap 

Bart Van Reyn is één van de vier nieuwe artistieke stemmen bij Anima Eterna Brugge. Met het Eerste Pianoconcerto van Brahms en de Vierde Symfonie van Schumann maakt hij zijn debuut bij het orkest: groot, romantisch repertoire dat onder zijn handen weer helemaal nieuw mag worden – mede dankzij het artistiek onderzoek van de Anima-muzikanten. 

Anima Eterna, al 35 jaar grensverleggend in de historische uitvoeringspraktijk, werkt de komende seizoenen samen met vier nieuwe dirigenten. Violiste Midori Seiler en de alom gewaardeerde Italiaanse dirigent Giovanni Antonini stonden tijdens de vorige seizoenen al voor het orkest. Deze zomer kijkt Anima Eterna uit naar de samenwerking met de internationale topper Pablo Heras-Casado. Nu is het de beurt aan de Vlaming Bart Van Reyn, die op zijn beurt een boeiend en veelkleurig traject uitbouwt bij het orkest. 

Werken met een orkest als Anima Eterna is voor Bart Van Reyn simpelweg een logische ‘volgende stap’. Historische uitvoeringspraktijk maakt al sinds 2005 deel uit van zijn artistieke bagage, erfgenaam als hij is van inspirerende voorgangers zoals John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe en natuurlijk ook Jos van Immerseel. Met zijn eigen ensemble Le Concert d’Anvers liep hij in de kijker van de internationale pers. Nu, met Anima Eterna, krijgt hij voor het eerst een historisch geïnformeerd symfonisch orkest in zijn handen. 

“Ik denk dat wij op de schouders kunnen gaan staan van de vorige generatie. En dat is een enorm cadeau. Wij erven via hen niet alleen een heleboel kennis, maar ook een hele generatie musici die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Het is onze taak om die research te blijven verderzetten”. Bart Van Reyn. 

Tijd en ruimte: het zijn codewoorden voor Van Reyn. Om te reflecteren en te onderzoeken. Om te groeien en te verwonderen. De leden van het orkest diepen de nieuwste inzichten rond de uitvoeringspraktijk op. Van Reyn verrast hen op zijn beurt met het frisse ‘vuur-van-het-moment’ dat hem zo eigen is. Een nieuwe artistiek bondgenootschap is in de maak.

Info en tickets via ccha.be en concertgebouw.be

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist