Barokopera Amsterdam overtuigt opnieuw met Acis en Galatea

Ook dit seizoen verrast BarokOpera Amsterdam weer met een originele en speelse kameropera. De intieme setting van Händels pastorale, en vrij korte meesterwerk, werd in handen van dit gezelschap een klein juweel.

Acis & Galatea wordt Händels lievelingsopera genoemd, en werd zeker vijftig maal uitgevoerd onder leiding van de componist. En dat in verschillende, zowel Italiaanse als Engelse settingen. De Engelse versie uit 1739, waarbij Händel uitsluitend Engelse zangers tot zijn beschikking had, werd voor deze productie  als uitgangspunt genomen. De bron voor het verhaal is afkomstig van de Metamorphoses van Ovidius en het libretto is van John Gay. Plaats van handeling is Sicilië, rondom de vulkanische Etna.

Het verhaal

De opera begint met een idyllische lofzang op het herdersleven: schapen, weiden, en herders. Acis, ook een herder, is verliefd op waternimf Galatea. Maar hun kortstondige geluk blijkt n gevaar door de komst van de jaloerse en eenogige cycloop Polyphemus. Hij verplettert Acis met een rotsblok. De bedroefde Galatea wordt getroost door het koor, dat hier de aloude rol van commentator op de gebeurtenissen heeft. gekregen. Galatea krijgt de raad om niet bij de pakken neer te gaan zitten en haar toverkunsten te mobiliseren. Zo verandert de gestorven Acis in een lieflijk kabbelende beek, die door het landschap stroomt en over zijn geliefde Galatea verhaalt.

Regie

Onschuld en naïviteit voeren de boventoon in de interpretatie van BarokOpera Amsterdam. Herders worden kunstig mimende schapen. Ze zijn gekleed in gebreide pakken, en acteren vol humor en speelsheid. Ondanks dat er weinig gebeurt qua verhaallijn en de muziek vol zit met vele da capo aria’s, weet de ijzersterke choreografie de opera veel leven en vaart in te blazen. Het decor bestaat uit simpele middelen, maar de belichting weet steeds een verfijnde en intieme sfeer te creëren. Het decor met de stromende rivier verwijst vanaf het begin naar de finale met de transformatie van Acis.

Muziek

De eerste noten van de Sinfonia dompelen het publiek meteen onder in de vaart van Händels muziek. Barokopera Amsterdam speelt op authentieke instrumenten. Dat leverde een prachtige gedempte en intieme klank op, die uitstekend past bij de intieme sfeer van deze kameropera. Artistiek leider Fréderique Chauvet leidt het orkest consistent door de muziek heen en neemt zelf de traverso en piccolo voor haar rekening. Er wordt fijnzinnig gemusiceerd, vooral de strijkers spelen spatgelijk.

In deze opera is veel ruimte voor ensembles, die hier weden vertolkt door vijf solisten. Prachtig koorwerk leverde dat op. Vooral het fugatisch begin van de tweede akte, met het koor Wretched Lovers, maakte veel indruk. Ook klasse was hun Mourn, all ye muses.

Solisten

Jan-Willem Schaafsma als Acis was een goedmoedige herder. Vooral zijn aria Love sounds th’ alarm klonk krachtig, soepel en stond als een huis. Zijn waternimf Galatea, Elodie Kimmel, had een perfecte performance en was als glad , beweeglijk waterwezen uitstekend gecast. In hun liefdesduet The flocks shall leave the mountains mengden hun stemmen voorbeeldig.

Marc Pantus leefde zich uit in zijn rol als de boze en onbehouwen lomperik, die Polyphemus nu eenmaal is. Toch overheerste vooral humor en ironie in zijn optreden. Zijn ene oog knipperde echt, leuk gevonden. Woedend en woest stond hij daar op die rokende vulkaan. De rol van Damon was verdeeld onder verschillende zangers. Hoe kortstondig geluksmomenten in het leven zijn was te beleven in de schitterende aria Consider, fond shepherd. Op gedragen toon, ingetogen en zeer zorgvuldig, vertolkte Falco Van Loon dit moment van reflectie. Salomé Zangerl viel op door haar wulpse acteertalent en bühnepresentie.

Hulde

Opnieuw heeft Barokopera Amsterdam laten zien van hoeveel waarde dit soort kleinschalige, kwalitatief hoogstaande producties zijn. Ieder jaar opnieuw worden originele opera’s onder het stof vandaan gehaald en nieuw leven ingeblazen. Dit levert verfrissende ensceneringen op, die een breed publiek verdienen!


  • WAT: Acis & Galatea van Georg Friedrich Händel
  • WIE: BarokOpera Amsterdam
  • WAAR: Stadsschouwburg Utrecht
  • WANNEER: 12 februari 2017
  • Foto’s: ©BarokOpera Amsterdam

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: