Barber & Bruch | Esther Yoo

Op 26 januari 2023 brengt violiste Esther Yoo een nieuwe opname uit op Deutsche Grammophon met het Royal Philharmonic Orchestra en hun muziekdirecteur Vasily Petrenko, met het Vioolconcert in G mineur van Bruch en het Vioolconcert van Samuel Barber. Ook op het album staat Bruch’s Adagio Appassionato en Vieuxtemps’ Souvenir d’Amerique, Op.17 “Yankee Doodle”. Het werd opgenomen in november 2021 in Henry Wood Hall en in het Watford Colosseum, en geproduceerd door meervoudig Grammy Award winnaar Christopher Alder.

In 2018 was Esther de allereerste Artist-in-Residence van het Royal Philharmonic Orchestra en voerde in september 2018 als onderdeel van haar residency het Bruch Vioolconcert uit met het orkest in de Londense Cadogan Hall en Hull City Hall. De Yorkshire Times beschreef hoe ze “alle spookachtige melodieuze sereniteit van het stuk ving, uitgedrukt in de meest elegische cadensen die voortreffelijk van contrapunt werden voorzien door het zestigkoppige RPO…”. Haar eerdere concerto opnamen op Deutsche Grammophon zijn goed ontvangen, inclusief lof van Gramophone die schreef: “Ik heb het Tchaikovsky Vioolconcert recentelijk vele malen beoordeeld en dit is de mooiste versie die het afgelopen jaar mijn pad heeft gekruist”.

“Het is een waar voorrecht en vreugde om een nieuw album uit te brengen voor Deutsche Grammophon samen met het RPO, die een belangrijk onderdeel zijn van mijn muzikale reis, en met Maestro Vasily Petrenko wiens leiderschap en passie me altijd blijven inspireren”, aldus Esther Yoo. “Bruch en Barber hebben allebei een grote betekenis – Bruchs Vioolconcert is mijn favoriete concerto uit mijn kindertijd en Barbers Vioolconcert is een werk waar ik als jongvolwassene verliefd op werd. Ik ben ook blij dat ik twee minder bekende maar prachtige werken kan delen, namelijk Bruchs Adagio Appassionato en Vieuxtemps’ “Yankee Doodle”. Vooral dat laatste stuk heeft een speciaal plekje in mijn hart omdat het herinneringen oproept aan het zingen van het deuntje “Yankee Doodle” tijdens autoritten met mijn vader toen we in de VS woonden. Samen vertegenwoordigen alle werken op dit album veel van mijn culturele opvoeding in de VS, België en Duitsland. Dit album voelt aan als een prachtige smeltkroes van mijn verleden en heden in termen van relaties, repertoire en de reis naar het vinden van mijn eigen stem.”

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: