Barbara got rhythm

**** Barbara Hannigan is een buitenbeentje in de operawereld. Of misschien kunnen we haar een muzikale duizendpoot noemen. Ze is een uitstekende zangeres en actrice en bovendien ook actief als dirigente. Dat Hannigan niet schuw is van 20ste-eeuwse muziek, is een understatement En zo krijgen we op Crazy Girl Crazy een combinatie van Luciano Berio, Alban Berg en George Gershwin.

Bezoekers van de Muntschouwburg hebben Barbara Hannigan al herhaaldelijk op de scène gezien, onder andere als een ijzingwekkende Lulu in de opera van Alban Berg (oktober 2012). Lulu loopt als een rode draad doorheen deze cd. Hannigan brengt heel het programma in relatie met deze meisjesachtige figuur. De prachtige Sequenza III die Luciano Berio schreef voor zijn vrouw en muze Cathy Berberian, interpreteert Hannigan als een uiting van de vijftienjarige Lulu, die een pure wereld bezingt. Omwille van het meisjesachtige transponeert Hannigan de enkele zinnen tekst naar een hoger register: als uiting van een verlangen naar een zuivere wereld, bevrijd van angst, voor de nacht inbreekt. Het hoger register biedt geen enkel probleem voor de stem van Hannigan: die is onwerelds hoog en zuiver, een stem die klanken smeedt en buigt. Tekst wordt klank, geen gearticuleerde woorden. Klank wordt een bestaan op zich en betovert. De Lulu Suite van Alban Berg sluit daar naadloos op aan. Tekstloze, pure muziek, ijl, zwevend tussen dag en nacht. Hier is Hannigan de dirigente die de suite een beheerste klank geeft, met in het rondo mooie solo’s van strijkers, saxofoon, hobo en fagot. Dit is tijdloze poëzie die afsluit op een orkestrale uitbarsting. Lied der Lulu is dan weer een uitbarsting van coloraturen, waarbij Hannigans stem onvoorstelbaar mooi en nooit schreeuwerig klinkt. Het stemmenmateriaal uit de opera wordt in de suite met instrumenten weergegeven, waarbij in het slotadagio het liefdesthema van Dr Schön en Lulu prachtig in de strijkers weerklinkt.

Gershwins Girl Crazy Suite is in de bewerking van haarzelf en Bill Elliott als een reis door de hoogten en diepten van leven en liefde: een jazzy pendant voor Bergs dodecafonische Lulu Suite, geschreven aan de andere kant van de oceaan. Wel ook in de periode tussen 1929 en 1935 en bovendien hebben Alban Berg en George Gershwin elkaar in Wenen ontmoet, dat leren we uit de korte film op de bijgevoegde dvd. Een film die een fantastisch beeld geeft van de kunstenares Barbara Hannigan: een knappe vrouw en één brok enthousiasme en aanstekelijke muzikaliteit die met ontzettend charisma de muzikanten van het Nederlandse ensemble Ludwig Orchestra tot soepel musiceren aanzet. De dvd toont letterlijk hoe Hannigan woorden van Gershwins lied Embraceable You naar instrumenten omzet. Misschien is het een goed idee om eerst de dvd te bekijken en dan pas naar de cd te luisteren? Dan ben je hoe dan ook overtuigd van wat je hoort. Deze opname is een wonderlijk pleidooi voor muziek uit de 20ste eeuw.


  • WAT: Crazy Girl Crazy
  • WIE: Barbara Hannigan (sopraan), Ludwig Orchestra
  • UITGAVE: Alpha Classics 293

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC